Det kan bli riktigt trångt i farlederna när bjässarna är på besök // Foto: Stockholms hamnar

Artiklar

Rekord för kryssningsfartyg i Stockholm

"Vi är nära taket nu"

Text: Martin Strömberg • 2018-05-01 Uppdaterad 2021-06-09

Det är redan klart att 2018 blir ett nytt rekordår när det gäller antalet kryssningsfartyg som trafikerar Stockholm. Och med de 280 kryssningsfartyg som anländer någon av Stockholms hamnar i år närmar sig huvudstaden smärtgränsen.

– Vi är nära taket nu. Men hittills har vi aldrig behövt säga nej, säger Camilla Strümpel, kommunikationschef på Stockholms hamnar för mitti.se.

Och nästa vecka ska det största kryssningsfartyget i år, MSC Preziosa, anlöpa Frihamnen. Hon kommer in med sina 333 meter klockan åtta på morgonen den åttonde maj och stannar åtta timmar innan hon går vidare mot Tallinn.

– Vi har alltid två lotsar som samarbetar på fartyg av denna storlek. Det är små marginaler i leden som gör att de måste vara skärpta hela tiden, säger Per Stenhammar som är lotsområdeschef för Stockholm till mitti.se.

Stenhammar berättar att ett skepp som Preziosa inte får färdas genom skärgården när det är mörkt eller i för hård vind.

– Vindrestriktionerna är strikta, det får inte blåsa över åtta sekundmeter.

De 280 fartygen för med sig cirka 650 000 passagerare som i sin tur gör åt pengar i huvudstaden. Strümpel berättar att de förra året spenderade över 600 miljoner kronor. 

Samtidigt är det inte alla som är jätteglada åt alla stora kryssningsfartyg i de trånga farlederna och inne i stan. De släpper ut svavel i luften när de ligger i hamn eftersom det inte finns tillräckliga möjligheter till elanslutning.

– Ett enda stort kryssningsfartyg drar lika mycket elkraft som hela Gamla stan, säger Camilla Strümpel.

Mycket talar för att 2019 kommer att bli ännu ett rekordår.

Här är världens största kryssningsfartyg

Kryssningsfartyget kapades på mitten


Text: Martin Strömberg • 2018-05-01
ArtiklarBåtnytt
Rulla till toppen