Ett samarbete med Wasahamnen gör att fler seglare kommer att få möjlighet att segla Gotland Runt // Foto: Gotland Runt

Artiklar

Rekordstort intresse för Gotland Runt

Samarbete ger 125 platser extra till havskappseglingen

Text: Martin Strömberg • 2021-04-20 Uppdaterad 2021-06-09

 

Gotland Runt är världens största årliga havskappsegling och 2021 års upplaga har skapat rekordintresse. Den inledande kvoten på 200 båtar fylldes snabbt och sedan dess har över 100 ytterligare båtar anmält sitt intresse att få en plats till tävlingen. KSSS har nu ingått i ett samarbete med Wasahamnen om att kunna nyttja ytterligare 125 hamnplatser förutom de platser som kommer att tillhandahållas i KSSS nya Djurgårdshamn i anslutning till Race Office vid Junibacken. Detta gör att fler seglare kommer att få möjlighet att segla Gotland Runt.

Starten för Gotland Runt går den 4 juli från Stockholm och båtarna går i mål vid Sandhamn efter att ha rundat Gotland, en segling på 350 distansminuter som brukar ta 2–4 dygn. Exakt i vilken form kappseglingen kommer att genomföras är fortfarande osäkert på grund av den rådande pandemin. Formen kommer att tas fram med hänsyn till smittläget när seglingen genomförs.

– Tack vare samarbetet med Wasahamnen kan vi nu erbjuda fler båtar möjligheten att vara med på Gotland Runt. Vi siktar definitivt på att kunna köra ett Gotland Runt 2021 och vi hoppas på en folkfest även om den mesta delen av festen kommer att hållas på vattnet. Vi håller noga koll på regler och rekommendationer och kommer att arrangera vårt event utifrån det, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Gotland Runt är lite av havskappseglingens Vasalopp och för många det största seglingsäventyr man kan vara med om. Det första Gotland Runt seglades redan 1937 och har med uppehåll under andra världskriget seglats varje år sedan dess. Förutom förra året, då Gotland Runt ställdes in. Men i år är KSSS fast beslutet att genomföra det. 

– Det är och ska vara en utmaning och ett äventyr att segla Gotland Runt, för många är det ett sätt att känna på havskappsegling under säkra former. Och tack vare tävlingsmomentet får man chansen att kanske pressa sig själv och besättningen lite extra. Och precis som Vasaloppet hittade säkra former för sin tävling, så kommer vi också hitta ett format som är både sjösäkert och smittsäkert. Vi har flera olika intressanta idéer, säger Håkan Andersson tävlingsledare för Gotland Runt Offshore Race.

Wasahamnen har sedan starten 1982 varit en viktig gästhamn för fritidsbåtar där besökare från Sverige och utlandet fått unik tillgänglighet vattenvägen till Stockholm och Djurgården i synnerhet.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Till Gotland på naturgas med m/s Visborg

Ludde Ingvall satte nytt fartrekord runt Gotland

Gotlandsfärja körde in i kajen


Text: Martin Strömberg • 2021-04-20
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top