Artiklar

Rekordvärme i skärgården under 2015

Den dåliga sommaren till trots, på många håll längs ostkusten var medeltemperaturen sett över året 2015 den högsta som uppmätts på över 100 år.

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-11

Microsofts grundare förstörde skyddat korallrev

Vid Svenska Högarna i Norrtälje skärgård var årsmedeltemperaturen 2015 8,4 grader. Det är inte mycket att skryta med kanske, men ändå den högsta medeltemperaturen som uppmätts där sedan 1901, skriver Nortelje tidning.

Och enligt SMHI slogs det temepraturrekord vid sammanlagt tolv stationer i landet, elva längs ostkusten och en i inlandet, vid Överkalix-Svartbyn.

Den gångna sommaren bidrog inte direkt till den höga medeltemperaturen, i alla fall inte vid Svenska Högarna. De som höll sig där ute kunde nog hålla sig för skratt. Området upplevde inte en enda högsommardag, vilket inträffar när temperaturen överstiger 25 grader.

På längre sikt kommer temepraturen fortsätta öka, men de nästkommande åren förutspås bli något svalare, säger meteorolog Sverker Hellström vid SMHI, i Norrtelje tidning.

Så rekordvärmen är inte mycket att glädjas åt för båtfolket alltså, mer än att vi möjligen får se kortare isvintrar med mindre isutbredning. Möjligtvis något som är till glädje för den som helst vill att båtsäsongen ska sträcka sig året runt.

TV: Isbrytaren Baltika krossar isen från sidan


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-11
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top