Det var kanonerna som gjorde att man kunde identifiera San Jose på 600 meters djup // Foto: whoi

Artiklar

Remus hittade skatt värd miljarder

Forskare tror sig funnit guld och smaragder som legat på havsbotten i 300 år.

Text: Martin Strömberg • 2018-05-28 Uppdaterad 2021-06-09

 

Den lilla robotubåten Remus 6000 kan gå ner till över sju kilometers djup.

Men det som man nu tror är vraket efter den spanska galeasen San Jose låg bara på 600 meters djup och vraket har kallats “Skeppsvrakens Heliga Graal” på grund av dess ofattbara skatt. 

– Jag satt bara och log en timme framför skärmen, berättar Jeff Kaeli, forskaren vid Woods Hole Oceanographic Institute, som fann vraket tillsammans med Remus, till CBS News.

Man kunde identifiera vraket genom de karakteristiska bronskanonerna som är utsmyckade med ingraverade delfiner på piporna.

 

Remus hittade skatt värd miljarder

 

San Jose sjönk år 1701 och ska enligt uppgifter ha guld, silver och smaragder till ett värde av ofattbara 17 miljarder dollar ombord, motsvarande 148 miljarder svenska kronor, i dagens kurs.

Vrakets exakta position hålls hemlig sedan det hittades för tre år sedan men ska ligga någonstans utanför Colombias kust i närheten av Cartagena.

Såväl Colombia som Spanien ska ha gjort anspråk på lasten, något som forskarna bakom expeditionen med Remus 6000 är helt ointresserade av.

– Alla fokuserar på värdet men det är vi inte intresserade av alls. Det är ett fantastiskt historiskt fynd som kan berätta en otrolig historia, säger Jeff Kaeli.  

 


Text: Martin Strömberg • 2018-05-28
ArtiklarBåtnytt
Scroll to Top