Totalvikten för XP 16 stannar vid 100 kilo vilket gör den lätt att hantera // Foto: Lite Boats

Artiklar

Rodde ensam över Atlanten

Mathieu Bonnier är fransmannen som tröttnade på livet som veterinär och djurkirurg med egen praktik. Istället spenderade han 43 dagar med att ro ensam över Atlanten och senare även hela vägen genom Nordvästpassagen.

Text: Joakim Hermansson • 2021-05-21 Uppdaterad 2021-06-09

 

Dessa bedrifter gav mersmak, och efter hemkomsten började Bonnier bygga egenutvecklade roddbåtar för både tävling och motion.

Produktionen hos Lite Boats sysselsätter nu ett tjugotal personer i Pontcharra, nära Grenoble i de franska alperna, och 2018 utökades modellprogrammet med den kombinerade segel- och roddbåten Lite XP, som testades med gott resultat i den 175 sjömil långa äventyrsseglingen Race 2 Alaska.

Året efter utsågs den innovativa båten också till European Yacht of the Year i specialklassen.

Nu har Lite XP fått en lillasyster, som med modelltillägget 16 markerar att den kortats ungefär en meter jämfört med den större 20-fotaren, till 16 fot. Precis som namnet antyder är Lite XP utpräglade lättviktskonstruktioner, byggda av epoxi som vakuuminjiceras i en sandwichkonstruktion med mattor av glasfiber och kolfiber runt en kärna av pvc-skum.

Totalvikten för 16-fotaren stannar därmed på blygsamma 100 kg som fullt riggad båt med segel, roder, centerbord och åror. Det gör den enkel att traila, hantera och sjösätta för bara ett par personer, oavsett om man befinner sig vid hemmahamnens slip eller på en strand långt ute i skärgården. Eller till och med lasta på takräcket, om de flesta tillbehören läggs inne i bilen för att inte överträda maximal taklast.

 

Flaar M37 – ungersk snabbseglare för grunda vatten

 

Konceptet känns igen från 20-fotaren, med åror i lättaste kolfiber och skedformade blad som på värsta tävlingsekipaget. En kolfibermast med kraftig bakåtlutning, styva genomgående lattor och ett 7,5 kvadratmeters fatheadsegel, som skotas längst akterut, ska nog räcka till för att ge riktigt god fart även i svag vind.

Någon fock ingår visserligen inte i segelgarderoben, men den lilla gennakern är så smart skuren att det nästan är möjligt att kryssa med den, åtminstone i lättvind. Och när man faller av lär den ge skjuts nog för att även kräsna seglare ska kunna känna sig belåtna.

Med centerbord och roder uppfällda är djupgåendet bara ett par decimeter, vilket ger möjlighet att ro in mellan öarna och lägga till på platser där inga andra lyckas komma in.

Lite XP 16 har däremot inte något krypin i fören som på storasyster, utan den som vill stanna och övernatta på utflykten får istället stuva tält, liggunderlag och sovsäckar i de båda vattentäta stuvutrymmena.

I september kommer Lite XP 16 till skandinaviska vatten för att delta i den danska seglingsutmaningen Vegvisir Race.

Rodde ensam över Atlanten

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Shogun 43 snart redo för provsegling

Skön segling – till måttligt pris


Text: Joakim Hermansson • 2021-05-21
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top