Artiklar

Romson: Toatömning inget prioriterat brott

Praktiskt Båtägandes enkät visade att de flesta båtägare kommer att fortsätta släppa ut sitt toalettavfall i vattnet även efter att det blir olagligt i april. En av de främsta orsakerna till det är det dåligt utbyggda tömningssystemet. Till SVT Nyheter säger Miljöminister Åsa Romson att hon har förståelse för den situationen.

Text: • 2015-03-01 Uppdaterad 2021-06-09
Romson: Toatömning inget prioriterat brott
Foto: FrankieF Creative Commons Wikipedia
Läs hela enkäten här
Båtfolket kommer att fortsätta tömma i sjön
Nya miljöministern målar med giftig bottenfärg
TV: Kolla in bildspelet från Allt för Sjön

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Att tömma sitt avfall kan bli en ganska krånglig upplevelse i sommar, då det finns för få stationer för antalet båtar. Miljöminister säger sig vara medveten om detta och säger så här till SVT Nyheter. 

– Jag tycker att det är bra att så många redan har ställt om. Sedan är jag medveten om att många båtägare fortfarande tycker att det för ont om tömningsplatser i småbåtshamnar och ute i skärgården. Det är under uppbyggnad bland annat med hjälp av stöd från staten och länsstyrelserna, säger Åsa Romson till SVT Nyheter.

I Praktiskt Båtägandes enkät svarar 81 procent att de kommer att behålla möjligheten att tömma båten i sjön, men det är bara 22 procent som säger att de kommer tömma i sjön även om det går lätt att göra rätt. Miljöminstern fårstår den osäkerheten, men hoppas att båtfolket ska få en annan bild efter sommaren. 

– Jag hoppas att de blir positivt överraskade när de kommer ut och ser att också deras favoritställen har fått en bättre tömningsanordning, säger Åsa Romson till SVT Nyheter. 

En intressant miljöaspekt tar SVT Nyheter upp när de ifrågasätter miljövinsten med lagen då bränsleförbrukningen borde öka om det kan ta uppemot en halv dag att ta sig till tömningsstationen. 

– Det är svårt att väga de två sakerna mot varandra. Jag tror att alla ser vinsten av att inte slänga toalettavfall i sjön, när särskilt de som är på sjön är vana vid att fiska och bada i de här vikarna, säger Åsa Romson till SVT Nyheter. 

Vad kommer då hända med alla lagbrytare i sommar? Miljöministern menar att de ännu inte har så mycket att frukta.

– Jag har än så länge inte fått någon rapport om att det är något som sjöpolisen kommer att prioritera den här första säsongen. Jag tror också att det är viktigt att se att infrastrukturen behöver fortsätta byggas ut, men att lagen också pekar på ett normbildande, säger Åsa Romson till SVT Nyheter. 

Romson: Toatömning inget prioriterat brott
Nya miljöministern målar med giftig bottenfärg

Text: • 2015-03-01
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top