När en väst inte fungerar så beror det i nittio procent av fallen på bristande underhåll. Foto: Philip Pereira dos Reis

Artiklar

Har du flyt? Kolla västen

En av tio uppblåsbara räddningsvästar löser aldrig ut, hävdar experter. Livetombord.se ger tips på vad du kan göra för att kontrollera din flytväst inför säsongen.

Text: Redaktionen • 2014-03-21 Uppdaterad 2014-03-21
Läs också: Så packar du om flytvästen
Test: 12 babyflytvästar
Fler hundar än män använder flytväst
Norge inför flytvästslag
Sjöräddningen: Fem saker du ska låta bli på sjön

När en flytväst inte fungerar så beror det i nittio procent av fallen på bristande underhåll.

Text: Jens Augustinsson.

När bytte jag utlösningsautomatiken i min räddningsväst senast, har västen överhuvudtaget automatisk utlösning, är flytelementet helt, måste jag använda grenbandet, hur fyller jag luft i västen manuellt, hur kollar jag om patronen är funktionsduglig? Alla dessa frågor är relevanta att veta svaret på innan man kränger på sig västen och ger sig ut på sjön. Den uppblåsbara räddningsvästen har blivit lika självklar som fendrar och förtöjningslinor ombord, men med det smidiga flytetyget följer också ett personligt ansvar som aldrig får glömmas bort.

Stefan Nilsson är expert på personlig säkerhet till sjöss, och uppblåsbara räddningsvästar är en självklar del av denna. Han är en av flera som säger att ungefär en av tio uppblåsbara räddningsvästar inte löser ut sig automatiskt när man hamnar i vattnet. Uttalandena baseras på vad de själva ser när de genomför kurser i sjösäkerhet där kursdeltagarna använder sina egna västar. Stämmer den uppskattningen innebär det alltså att var tionde räddningsväst invaggar användaren i en falsk trygghet som kan bli dyrköpt.

Automatiken klickar

Det slarvas ofta med underhållet på flytvästar och det är allvarligt om bäst före-datumet för utlösningsautomatiken är passerat. Inför båtsäsongen kan du själv se över din väst, testa den i vatten och försäkra dig om att dess funktion är tillfredsställande.

När en automatisk räddningsväst löser ut sig kan man förvänta sig ungefär följande förlopp: När du hamnar under ytan så hör du inom ett par sekunder ett dovt ljud som indikerar att ena sidan av västen börjar fyllas och tar dig till ytan. Väl där kan det ta ytterligare några sekunder
innan västens andra kammare fylls och du får ett stabilt flytläge. Du kan själv hjälpa till att snabba på processen något genom att med händerna dra isär knäppningen i ytterhöljet.

– När en väst inte fungerar så beror det i nittio procent av fallen på bristande underhåll. Resterande tio procent beror på att användaren inte vet hur man hanterar västen.

Utlösningsautomatiken på en väst för fritidsbruk ska inte vara äldre än tre år (inom yrkessjöfart ett år). Sin egen väst kollar man enkelt genom att titta på bäst före-datumet som finns stämplat på all automatik tillverkad efter 1999.

Flytvästtillverkar rekommenderar vanligen att man ska göra en årlig service på västen, men Stefan Nilsson tar det steget längre när han påbjuder en enklare kontroll före varje användningstillfälle.

Varför läckage?

Läckande västar kan ha flera förklaringar. Att en flytväst läcker i en svetsskarv kan uppstå om flytelementet vid ompackning inte töms på luft ordentligt. Då blir det helt enkelt för högt tryck när västen löser ut sig igen. Västar för fritidsbruk har ingen övertrycksventil, vilket alltså kan ge upphov till läckage till följd av för högt tryck.

Krosshål är en annan skada som kan uppstå. Om västen förvaras tillsammans med till exempel ett ankare eller annat hårt och tungt föremål kan detta slå ett hål i västen om det träffar olyckligt. En tredje typ av hål kan uppstå på grund av frätskador om västen kommit i
kontakt med någon form av kemikalier. Då finns det ofta fläckar på västen som kan indikera
läckage.

Komfortproblem

Äldre västar kan ha problem med att lösa ut sig och sitter inte alltid ordentligt i uppblåst läge. Sistnämnda troligast på grund av att spännremmarna är så slitna att de inte kan justeras på ett tillfredsställande sätt. Det kan alltså finnas anledning att kassera sin väst om den börjar se sliten ut.

En struntsak i sammanhanget kan komfortens tyckas vara, men ändå inte ett problem man vill brottas med i ett skarpt läge där stressfaktorn förmodligen redan är väldigt hög. Om du testar din flytväst kan du försäkra dig om att den sitter stadigt och inte glider upp mot huvudet när du hamnar i vatten. Kontrollera att västen blåser upp sig korrekt och att den i upplåst läge inte klämmer åt för hårt om hals och bröstkorg.

Det är förstås svårt att veta vid köptillfället vilken väst som kan tänkas passa just dig bäst i en nödsituation, men det finns ju inget som hindrar att man provar sin väst i vattnet under kontrollerade former och köper en annan om man inte är nöjd med komforten. Det är trots allt en billig livförsäkring.

 

Lär dig mer om flytvästar

Stefan Nilsson har skrivit en bok som rör allt man behöver veta om uppblåsbara västar, med den i sammanhanget mycket tydliga titeln “Allt du behöver veta om uppblåsbara räddningsvästar”, läs mer på www.seasafety.se.

 

Så packar du flytvästen

Text: Redaktionen • 2014-03-21
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top