Tänk efter före . På båtmässorna lockar skönheterna i långa rader. Men vem ska i dessa konkurstider få förtroendet att leverera den nya ögonstenen? Följ Båtnytts råd för att minimera dina risker.

Artiklar

Så blir du inte blåst vid en konkurs

Går leverantören i konkurs vid ett båtköp kan du bli blåst på både båt och pengar. Båtnytt guidar dig till en säkrare båtaffär, om säljaren skulle gå i putten. Läs hela guiden i Båtnytt #4 2014.

Text: • 2014-04-09
Läs mer: Här kör vi i sju meter höga vågor
Läs mer: Köpa båt utomlands
Läs mer: Fem saker som förhindrar att sommaren blir ett helvete

Sök ekonomisk information innan du gör upp affären, exempelvis på www.allabolag.se. Se upp med hårt skuldsatta bolag som har minimalt eget kapital, men var också medveten om att uppgifter redovisas med fördröjning och att stora förändringarkan ske snabbt.

Större nya båtar måste ofta betalas med en tredjedel vid beställning, en tredjedel halvvägs och en tredjedel vid leverans. I praktiken innebär det att du som kund finansierar båtbygget. Se därför till att få en bankgaranti som minst motsvarar din insats vid varje tidpunkt, och tänk på att formuleringen av villkoren för garantin (alltså när, hur och för vad den får tas i anspråk) är viktig.

Om en tillverkare går i konkurs försvinner också garantier och produktansvar för båten som helhet. Vid problem med viss utrustning, såsom rigg, segel, motor, elektronik etc, kan det finnas möjlighet att istället vända sig med anspråk direkt till den som tillverkat utrustningen.

Försök få en bankgaranti som gäller för en tid efter leverans och som motsvarar ungefär 10 procent av priset. Vid en konkurs kan den ge dig en möjlighet att låta någon annan än säljaren avhjälpa eventuella fel.

Indragna bankgarantier är klara varningssignaler på dålig ekonomi.

Du kan vid en varvskonkurs inte räkna med att din båt någonsin färdigställs.

Konsumentköplagen ger möjlighet att få ut egendom när en säljare går i konkurs, trots att den är i säljarens besittning. För det krävs att egendomen är tydligt identifierbar i någon handling, till exempel ett köpeavtal. Det är då viktigt att ange serienummer, produktionsnummer, motornummer, drevnummer, årsmodell, typ och andra uppgifter som underlättar

Produktansvarslagen rör personskador, men också i viss mån sakskador, som orsakats av säkerhetsbrister i en farlig produkt. Lagen ersätter inte den bristfälliga produkten i sig, men ger en skadelidande möjlighet att backa i kedjan och rikta krav mot säljarens leverantörer eller slutligen tillverkaren.

Av: Joakim Hermansson


Text: • 2014-04-09
ArtiklarLivetOmbord