Artiklar

Så fixar du billigare båtförsäkring

Tycker du att du betalar för mycket för din båtförsäkring? I så fall kan det vara värt att syna försäkringsbolagens webbsidor lite närmare, för det finns pengar att spara om du följer deras råd. Här är några bra tips som ger dig en billigare försäkring.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-23 Uppdaterad 2021-06-09

Fem tips: Så slipper du få utombordaren stulen

För dig som har bra koll på navigationen

Alandia har en försäkring som innebär att du får skydd mot skador på andra båtar och bland annat stöld och brand. Men i utbyte mot att du får lägre premie så täcker inte försäkringen skador på sjön som till exempel om du går på grund eller kolliderar med något.
Även Svenska Sjö har en variant på denna försäkring som de kallar för Ansvar.

 

För dig som skyddar din båt lite extra

En åtgärd som förmodligen kan ge dig en lägre försäkringspremie hos flera av bolagen är att utrusta din båt med någon form av extra stöldskydd, utöver vanlig låsning med lås och kätting.
Hos Atlantica får du till exempel från 10 procents rabatt på premien om du har elektronisk startspärr på båten. Och monterar du ett SSF-godkänt söksystem så kan du få upp till 15 procents rabatt.
I båda fallen så reduceras också självrisken med 2 000 kronor vid stöld eller försök till stöld av båten i sjön. 

Pantaenius har valt att vända på steken. Som försäkringskund hos dem så får du 15 procent rabatt på spårsändare och larm från Yacht Safe istället för rabatt på försäkringspremien. 

Det handlar dock inte bara om stöldskydd. Atlantica ger också 10 procents premierabatt om du monterar ett kölskydd från Keelpro på din segelbåt.

 

Rekommendationer

Hos Pantaenius kan du också få rabatt på din kommande försäkringsperiod om du rekommenderar någon att teckna försäkring hos bolaget. Tecknar personen i fråga en försäkring på din rekommendation får du en rabatt på 10 procent av den nya kundens premie.

 

Dessutom…

kan de båtklubbar som är medlemmar i Svenka Sjö tjäna en slant till klubben genom att ha deras annonsbanners på klubbens hemsida eller ha deras annonser i klubbtidningen. Det handlar inte om några stora pengar, men arbetsinsatsen för att tjäna dem är inte heller så stor. Och många bäckar små…

 

Så gå in och lusläs på försäkringsbolagens webbsidor eller ring och fråga ditt försäkringsbolag. Med ganska enkla åtgärder så finns det pengar att spara. 

 

Fotnot: Dessa exempel gör inga anspråk på att presentera samtliga erbjudanden och rabatter som erbjuds från samtliga försäkringsbolag utan är ett axplock och ska inspirera till att kontakta försäkringsbolagen för att få det bästa försäkringsavtalet för just din båt.

Så mycket farligare är du med ny båt

En av Sveriges dyraste båtolyckor – Delta 54:an sjönk


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-23
ArtiklarLivetOmbordBåtförsäkring
Rulla till toppen