Ett av målen för Götheborg var att segla sin gamla handelsrutt till Kina, vilket hon gjorde under åren 2005-2007. Foto: Getty Images

Artiklar

Så ska Götheborg räddas kvar i Sverige

I maj i år annonserades det att Ostindiefararen Göteborg var till salu. Pengarna är slut. Nu har det startats en kampanj för att rädda världens största seglande träskepp kvar i Sverige.

Text: Jens Augustinsson • 2016-09-26 Uppdaterad 2021-06-09

Som vi skrev om tidigare i år så är ostindiefararen Götheborg till salu för att det nu inte finns tillräckligt med resurser hos nuvarnde ägaren Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg för att driva henne vidare.

”Stiftelsen skall nu försöka hitta den bästa lösningen för skeppet och en del av processen är att se om det finns intressenter med andra förutsättningar i Göteborg, i övriga Sverige eller på annat håll, som är beredda att engagera sig för att ta över skeppet. Detta för att kunna segla vidare eller på något sätt göra skeppet tillgängligt för göteborgarna också i framtiden”, sa Lars G Malmer, ordförande i stiftelsen Ostindiefararen Götheborg i våras när nyheten kom ut.

Det finns ett engagemang bland svenskarna att behålla Götheborg i Sverige. På webplatsen change.org pågår just nu en namninsamling, signerad ”Götheborg Supporters” för att uppmärksamma våra politiker på vilken tillgång detta skepp är för Sverige och svenskarna.

Så här säger man bland annat i uppropet:

”…Dock verkar det nu som om vi har glömt vilken tillgång skeppet är. Hon är en internationell mötesplats, både privat, politiskt och handelsmässigt och under hennes många resor ute i världen har hon tjänat som representant för Sverige.
Även de samarbetspartners och företag som har stöttat skeppet genom åren har fått nyttja den dragningskraft hon har.
Just nu löper detta världsunika skepp som sagt risk att säljas och lämna oss för gott, om vi inte med gemensamma krafter kan visa vårt stöd och engagemang…”

Man har som mål att nå 5 000 namnunderskrifter och har när detta skrivs, 26 september, nått strax över 4 200.

Vill du också visa ditt stöd för att Götheborg ska stanna i Sverige kan du skriva på namninsamlingen här.

Läs hela texten om att Götheborg är till salu här.

Ostindiefararen Götheborg till salu – pengarna är slut

Checka in på en fastfrusen skonare på Svalbard

TV: Här ränner jättesegelfartyget rakt in i kustbevakningsbåten

TV: De seglande lastfartygen gör comeback


Text: Jens Augustinsson • 2016-09-26
ArtiklarLivetOmbordSegelskuta
Rulla till toppen