I norra Bohuslän inleds nu arbetet med att i större skala återvinna uttjänt material från fiskeindustrin. Foto: Jens Augustinsson

Artiklar

Så ska spöknäten bli till legobitar

Våra hav är fulla av plastskräp och en del kommer från fiskeindustrin. Men även mycket av den plast som återvinns därifrån idag kan inte tas tillvara på rätt sätt. Men ett nytt initiativ i Bohuslän ska ändra på detta. Nu ska gamla fiskenät bli legobitar, skriver tidningen Bohusläningen.

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-19

TV: Så ska de städa världshaven rena från all plast

TV: Det här äter Sven Yrvind på världshaven

TV: Här hjälper killarna i båten valen av med platspåsen

Det är svårt att göra sig av med – och framförallt återvinna – nät och annan utrustning från fiskeindustrin idag. Men i ett samarbete mellan Fiskareföreningen Norden, Smögens fiskauktion, Havs- och vattenmyndigheten och ett danskt företag ska nu uttjänta fiskeredskap och annat plastskräp samlas in och förädlas till nya produkter i en anläggning på Jylland i Danmark.

Slutprodukten i anläggningen är pellets, som sedan ska kunna användas till all typ av plasttillverkning, från legobitar till skosulor.
Målet är att alla typer av avfall från fiskeindustrin ska kunna tas tillvara och man jobbar också med att ta hand om alla typer av oljebaserade material från fiskeindustrin.

Än så länge är detta en bohuslänsk affär. Men förhoppningen är att Smögen i norra Bohuslän ska kunna utvecklas till en uppsamlingsplats för avfall från Varberg upp till Strömstad. Och om verksamheten visar sig fungera väl är meningen att den också ska spridas till Simrishamn och Gävle.

Läs hela artikeln om avfallsåtervinningen från fiskeindustrin på Bohusläningens sajt. 


Text: Jens Augustinsson • 2016-01-19
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top