Förbered dig ordentligt så att fästingarna inte kommer åt dig när du kliver i land i skärgården i sommar. Foto: Johannes Nordemar
Här är risken störst att bli fästingbiten i sommar
Skärgård och kuststräckor är högriskområden när det gäller fästingburna sjukdomar. Men det finns sätt att skydda sig. Här reder tidningen Praktiskt Båtägande ut en rad frågor kring fästingbett.
Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur, även människor. Eftersom de kan sprida flera obehagliga sjukdomar är det viktigt att vara medveten om var fästingar ofta förekommer, hur man skyddar sig och hur de plockas bort om de bitit sig fast.
I och med att den fästingburna virussjukdomen TBE spridit sig från baltländerna och Mellaneuropa upp till Skandinavien, behöver vi idag vara mer medvetna om hur vi skyddar oss. TBE kan orsaka svår hjärninflammation, och nu är smittan utbredd längs stora delar av Sveriges kust och kring de stora sjöarna Mälaren, Vättern och Vänern (se kartan över riskområden i Norden längre ner på sidan). I dessa områden räknar folkhälsomyndigheten med att var 20:e fästing bär på smittan. Mellan 150 och 200 personer drabbas varje år i Sverige, men enligt Harald Zetterquist, läkare vid vaccinationskliniken i Nyköping, är mörkertalet stort.
– Vissa människor får bara en lindrig form av TBE som sedan läker ut av sig själv. Symptomen är influensaliknande, med allmän sjukdomskänsla och trötthet.
Gå direkt till: Så skyddar du dig mot bett
Därför är det inte säkert att den som smittats ens kopplar ihop det med fästingar och TBE. Särskilt inte om fästingen hinner ramla bort av sig själv innan den upptäcks. Den som drabbas värre av TBE-viruset får efter ett par veckor en ny sjukdomsperiod med hjärninflammation. Symptomen kan då vara feber, medvetanderubbning, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och ibland förlamning. I riktigt svåra fall krävs intensivvård.
– Det finns inget som botar TBE, men man kan få lindrande medicinsk behandling.
TBE smittar direkt när fästingen biter sig fast och inkubationstiden från bettet till det att nervsystemet drabbas är ungefär en till två veckor. Eftersom det finns effektiva vaccin mot TBE rekommenderar Harald de personer som vistas i riskområden att vaccinera sig. Det måste dock göras en månad i förväg för att ge ett fullgott skydd.
Under juli månad seglar Vaccinbåten runt i Stockholms skärgård. Vaccination kan även göras på läkarbåtar eller på vilken vårdcentral som helst. På webbplatsen www.fästing.nu är de flesta vaccinationscentralerna listade.
Nästa sida: Så upptäcker du tecken på borreliainfektion
Borreliainfektion är en annan typ av fästingburen sjukdom. Den är vanligare i Sverige än TBE, men ofta inte lika allvarlig eftersom sjukdomen kan behandlas med antibiotika. Dessutom sitter borreliabakterien i fästingens ändtarm, vilket gör att det tar upp till två dygn innan smittan överförs. När det gäller TBE överförs smittan direkt när fästingen biter sig fast.
Borrelia ger också, i drygt hälften av alla fallen, en ringformad rodnad runt bettet inom några veckor. Det betyder att det är viktigt att observera bettstället regelbundet. Rodnader orsakade av borreliainfektionen kan även dyka upp på andra delar av kroppen. Var därför observant på cirkelformade eller ovala märken, även om du inte uppmärksammat att du fått ett fästingbett. Hälften av dem som smittats minns inte bettet. Borrelia som inte behandlas sätter sig på nervsystemet och kan leda till allvarliga hälsoproblem.
Att huden blir lite röd runt ett fästingbett i ett par dagar är normalt och betyder inte att fästingen burit på någon sjukdom. Om rodnaden däremot inte försvinner inom några dagar eller om den utvecklas till en större ring, kontakta vårdcentral.
Nästa sida: Så undviker du att bli biten
* Fästingen trivs i skuggiga och fuktiga miljöer. Lövskog med tät buskvegetation eller högt gräs är rena drömmen för det lilla spindeldjuret. Där kan fästingen sitta stilla i dagar för att vänta på ett lämpligt värddjur.
Använd gärna täckande klädsel när du vistas i dessa miljöer. Stövlar och långbyxor med byxben instoppade i stövelskaften samt skjorta/tröja nedstoppad innanför byxlinningen stoppar fästingar.
* Titta efter fästingar. Kontrollera kläderna ofta. Fästingar syns bäst på ljusa kläder. Kontrollera hela kroppen dagligen då du vistas i fästingområden.
* När en fästing fastnar på en människa hamnar den ofta först på fötterna eller benen och kryper sedan vidare tills den hittar en lämplig plats att bita sig fast på. Den letar efter ställen där huden är tunn, mjuk och något fuktig, som ljumskar eller knäveck.
* På barn, som rör sig närmare marken, kan fästingar ofta hittas på överkroppen, i hårfästet eller bakom öronen.
* Att duscha och kamma igenom håret gör det lättare att upptäcka fästingarna innan de hunnit bita sig fast.
* Fästingar är känsliga för uttorkning, därför förökar de sig inte inomhus. Torktumling med värme är ett effektivt sätt att ta död på fästingar som sitter på filtar och kläder.
* Myggmedel kan i vissa fall motverka fästingbett. Även vitlök har sagts avskräcka fästingar, men det finns inga vetenskapliga belägg för det. Harald Zetterquist, läkare vid vaccinationskliniken i Nyköping avfärdar det som en myt. Det bästa skyddet är att kolla kroppen ofta och borsta bort smådjur och insekter som kryper omkring.
– Den som vistas i riskområden bör vaccinera sig mot TBE. Vaccinet ges i tre doser och kan ges till vuxna och barn från ett års ålder, säger Harald Zetterquist. Skyddet varar i tre år innan vaccinet behöver förstärkas. Därefter är det femårsintervall som gäller.
När fästingen borrar in mundelen i huden utsöndras samtidigt ett bedövande saliv som gör att det sällan känns när fästingen biter. Hullingar gör att fästingen sitter ordentligt fast och den släpper inte taget förr-än den sugit i sig tillräckligt med blod.
Varför det finns vissa människor som i princip aldrig får en fästing är svårt att veta.
– Vi människor utsöndrar ju en massa doftämnen. Men det beror säkert också på hur man rör sig, säger Harald.
Nästa sida: Om du ändå fått ett bett – så agerar du
* Ta bort fästingen så fort som möjligt, med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare (se exempel nedan).
* Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Smörj inte på något eftersom det kan få fästingen att kräkas. Undvik att klämma på fästingens bakkropp eftersom tarminnehållet då kan pressas ut och överföra smitta.
* Tvätta såret med desinfektionsmedel.
* Om huvudet av fästingen sitter kvar, vänta några dagar. Det ökar inte risken att smittas och huvudet ramlar ofta bort av sig själv efter ett tag.
* Var vaksam på symptom. Om det uppstår en rodnad större än 50 mm eller om du får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk, sök vård.
* Släng inte en fästing i naturen. Avliva den genom att elda upp den.
Text: Johannes Nordemar • 2016-06-21
Artiklar • LivetOmbord