Båtmotor- eller båtstölder är ofta ett beställningsjobb. Många gånger försvinner stöldgodset snabbt från Sverige efter stölden. Foto: Johan Cooke

Artiklar

Så stoppar du tjuven

Tusentals utombordare stjäls varje år från svenska båtägare. Men det finns mycket du kan göra för att förhindra stöld.

Text: • 2024-02-22 Uppdaterad 2024-02-23

Inbrott och stölder relaterade till landets fritidsbåtar är ett stort gissel för båtägarna, med utombordsmotorer i toppen på tjuvarnas favoritlista.

Välorganiserade ligor av yrkeskriminella dammsuger hamnarna på nyare utombordare, och försvinner sedan snabbt utomlands med fullastade bilar. Risken för upptäckt är minimal, eftersom tullen inte längre gör rutinkontroller av utgående trafik.

Tusentals svenska båtägare blir varje år av med motorn och får kablar och vajrar brutalt avskurna. Att vara medveten om riskerna och förbereda sig rätt kan stoppa stölderna. Foto: Joakim Hermansson

Men som båtägare finns det faktiskt en hel del du kan göra långt tidigare, för att skydda dig och din båt mot stölder. Att låsa båt och utombordare med godkända lås, att installera startspärr, larm och spårningsutrustning, att preparera dyrare tillbehör och tillhörigheter med DNA eller annan märkning – listan på mer eller mindre kostsamma tekniska hjälpmedel kan göras nästan hur lång som helst.

Vissa av dem kräver försäkringsbolagen i sina villkor att man ska investera i, andra ger de premierabatter eller självriskreducering för.

Inte sällan länsar tjuvarna flera båtar vid samma brygga på deras utombordare och lämnar sedan båtarna vind för våg i strandkanten. Vaksamhet kan hindra dessa brott. Foto: Polisen, Thomas Andersson

Ett sätt är förstås att själv montera av utombordare och drev och ta hem dem, istället för att lämna kvar dem på båten över vintern. Det är säkraste sättet att skydda dem från stöld. Även om du har en gammal utombordare kan den stjälas. Den dumpas då direkt och när du skaffar ny motor, så kommer tjuvarna tillbaka och norpar den istället.

LÄS MER: AI ska jaga tjuven på flykt

Kriminalinspektör Thomas Andersson, verksam i polisområde Fyrbodal på västkusten är en pionjär som i åratal propagerat för båtsamverkan, med den framgångsrika satsningen på grannsamverkan som förebild. Han betonar samverkan som det mest effektiva stöldskyddet. Det viktigaste är inte exakt hur man samverkar, utan att det verkligen sker.

– Samarbeta framför allt med andra båtägare, var vaksamma och håll varandra informerade, exempelvis när någon har sett obekanta personer röra sig i hamnområdet. Uppmärksamma gärna personer du inte känner igen på att du observerat dem, genom att erbjuda hjälp eller ställa frågor. Är de tjuvar så försvinner de sannolikt då, tipsar han.

Med en batteridriven sticksåg kan tjuvarna såga loss snurran med fäste och allt ur akterspegeln. Ingen vacker syn för båt­ägaren att mötas av. Foto: Polisen, Thomas Andersson

Enligt Thomas Andersson finns det egentligen ingen enskild handling som helt kan stoppa en tjuv. Därför gäller det att kombinera flera insatser, som försvårar, fördröjer och avskräcker så mycket att boven helt enkelt inte tycker att det är mödan värt:

– Som båtägare måste du vara medveten om att just du kan utsättas och vidta alla tänkbara åtgärder utifrån det. Stölderna drabbar väldigt många, och händer inte bara andra, fastslår han och tillägger att båtrelaterade stölder mycket mer än tidigare sker under hela året och överallt.


Text: • 2024-02-22
Artiklar
Scroll to Top