Praktiskt Båtägande använde sin redaktionsbåt, Crescent 535an Praktika, som testbänk och trimmade båtens 50-hästare från 2006. Den hottades upp med tio extra hästkrafter vilket gjorde gott för båtens prestanda. Foto: Lars Guditz

Artiklar

Så trimmar du motorn för en billig peng

Många motorer kan du trimma ganska enkelt. En timmes eget arbete och några tusenlappar ger 5–75 hästar extra. Du kan spara tiotusentals kronor jämfört med att köpa en ny motor.

Text: Lars Guditz • 2016-11-22 Uppdaterad 2024-02-07

 Att förbättra en motors prestanda genom att förändra programvaran i den är ju ingenting nytt, redan på 1990-talet gjordes det på bilar och kallades då för ”chiptrimning”, eftersom det ofta handlade om att byta ut fysiska mikrochip mot nya med andra egenskaper. 

I dag programmerar man istället om styrenheten i motorn. Det finns en hel industri kring trimning av motorer för motorcyklar, bilar och båtar där man försöker plocka ut mesta möjliga effekt ur motorn genom att optimera mjukvaran, men det är inte det vi ska titta på här. Det vi vill göra är snarare en ”återställning” till den effekt som motorn är byggd för, alltså att ”ta bort strypningen”. 

För att rationalisera sin produktion, men ändå kunna erbjuda många olika motorstyrkor, så bygger utombordartillverkarna ett antal grundmodeller med samma fysiska egenskaper. Motorerna programmeras sedan olika för att ge olika effekter. Till exempel plockar Mercury ut 75–115 hästkrafter ur sin 1,5 litersmotor (Optimax) och Yamahas 225–300-hästare är tekniskt sett identiska, bara programmeringen skiljer. Och hästkrafterna och priset. 

LÄS MER: Propellerskolan del 1 – rätt fart framåt

Så här var det ju även innan elektroniken gjorde sitt intåg, men då sköttes strypningen genom olika förgasarbestyckningar, hinder i insuget eller olika kurvor för tändningen. För den händige var det ofta inte så svårt att återställa motorn till den högre effekt den egentligen var byggd för. I dag är det svårare – och lättare. 

Svårare därför att det knappast är görligt för en normalhändig person med begränsade dator- och motorkunskaper att programmera om sin motor. Men det finns företag som gör det åt dig för en rimlig penning och det enda du behöver göra själv är att montera bort styrenheten, den så kallade ECU:n (engine control unit), skicka den för omprogrammering och sedan montera tillbaka den. Eventuellt måste du kanske också byta till en propeller med större stigning för att matcha den ökade effekten.

Men det här är ingen tjänst som de märkesanknutna verkstäderna tillhandahåller, samtliga generalagenter säger nej till den typen av uppgraderingar. Istället får man vända sig till märkesoberoende firmor. 

LÄS MER: Jämförande test: Bästa sjumeters bowridern i aluminium

Ett företag som har varit med länge och marknadsfört sina tjänster tydligt inom motortrimning och optimering är Lundins Marin R&D i Eskilstuna. Deras specialitet är Mercurymotorer, men de programmerar alla märken.

Generalagenterna svarar med att säga att garantin inte gäller för en motor där mjukvaran har påverkats, men för den som har en äldre motor har det ju ingen betydelse. Christian Lundin, som har har hållit på med mjukvara på utombordare i decennier, är också helt säker på vad han håller på med. 

– Det är inte lätt och det ligger enorma kostnader i att utveckla system så att vi kan läsa och skriva i motorernas programvara. Men under alla år som vi har hållit på med det här har vi inte haft ett enda ”bakfall”, någon bugg där vi har fått uppgradera mjukvaran är allt, säger han.

50 hästar funkar för det mesta, men lastar du ombord de CE-godkända sex personerna och en utflyktskorg blir det en kamp att komma upp i planing. Så vi bestämde oss för att låta programmera om motorn till de 60 hästar som båten är godkänd för. 

Så trimmar du motorn för en billig peng
Praktika blev en piggare båt med tio extra hästar. Foto: Lars Guditz

Yamahas 50- och 60-hästare är också i det närmaste helt identiska. Det enda som skiljer är att det i 50-hästarens luftintag finns en strypbricka, en restriktor, av plast. Den är bara fastklämd och det tar ungefär fem minuter att plocka bort den. Sedan måste styrboxen programmeras om så att tändningen ändras något och motorn får lite mer bränsle vid vissa varvtal. 

Tio hästkrafter kan tyckas vara lite extra effekt för att vara värt mödan och pengarna. Men om man, som i fallet med vår Crescent 535 HT, befinner sig precis på gränsen till att motorn orkar så är ju alternativet ett motorbyte, och då pratar vi om många tiotusentals kronor extra. Tio hästkrafter är ju också ett krafttillskott med 20 procent. Dessutom ökar styrkan i mellanregistret påtagligt, och det är framför allt där den behövs.

Själva operationen är enkel, att plocka bort restriktorn och demontera styrboxen tar cirka en halvtimme. Att sätta tillbaka den omprogrammerade boxen tar sedan ungefär samma tid. 

Vi skickade boxen till Lundins Marin R&D i Eskilstuna och fick tillbaka den med vändande post 36 timmar senare. Pris 3 500 kronor (pris 2024: 3 800 kronor, reds anm).

Hur blev det då? Jo, de tio hästkrafterna gav en påtagligt bättre acceleration. Framför allt i mellanregistret märktes den ökade styrkan och båten planade, som vi hade hoppats, upp betydligt snabbare. Motorn är nu helt identisk med dem som säljs som 60-hästars av Yamaha och slitage och livslängd borde bli desamma som för dem. 

Efter omprogrammeringen orkade också motorn varva ur ordentligt. Propellern hade en lite för kraftig stigning och den kom tidigare aldrig högre än till 5 400 varv. Efter trimningen nådde den de 5 900 varv den ska kunna varva, och vi fick ett par knop till på topp. 

Bränsleförbrukningen blev densamma för samma varvtal, med så små skillnader att det kan anses bero på skillnaderna i vågor och vind vid de olika mättillfällena. I vårt fall, där de extra hästkrafterna verkligen gör skillnad, är det välinvesterade pengar och tid. 

SÅ GÖR DU – STEG FÖR STEG:

Så trimmar du motorn för en billig peng
Börja med att lossa luftfilterhållaren.
Så trimmar du motorn för en billig peng
Lossa sen skruvarna som håller skyddskåpan.
Så trimmar du motorn för en billig peng
Här ses ECU:n, alltså styrboxen till motorn. Lossa sladdarna och lossa sedan hela boxen som sitter fast med två skruvar i ovankant.
Så trimmar du motorn för en billig peng
Boxen skickas sedan iväg för omprogrammering.
Så trimmar du motorn för en billig peng
Restriktorn som stryper lufttillförseln tas lätt loss med bara fingrarna.
Så trimmar du motorn för en billig peng
När styrboxen kommer tillbaka från programmeringen är det bara att sätta tillbaka grejerna. Skruva också tillbaka luftintaget, nu utan strypbricka.

Nedan kan du se motorns bränsleförbrukning, fart och varvtal före respektive efter trimningen.

Så trimmar du motorn för en billig peng
Bränsleförbrukningen blev densamma för samma varvtal, med så små skillnader att det kan anses bero på skillnaderna i vågor och vind vid de olika mättillfällena.
Så trimmar du motorn för en billig peng
De tio hästkrafterna gav en påtagligt bättre acceleration. Framför allt i mellanregistret märktes den ökade styrkan och båten planade, som vi hade hoppats, upp betydligt snabbare. Efter omprogrammeringen orkade också motorn varva ur ordentligt. Propellern hade en lite för kraftig stigning och den kom tidigare aldrig högre än till 5 400 varv. Efter trimningen nådde den de 5 900 varv den ska kunna varva, och vi fick ett par knop till på topp.

Text: Lars Guditz • 2016-11-22
ArtiklarLivetOmbordGör det självMotorerTeknik
Rulla till toppen