Grundstötningarna ökade med 20 procent förra året // Foto: Clipper Round the World

Artiklar

Så undviker du att gå på grund i sommar

Här finns de 60 mest olycksdrabbade grunden

Text: Martin Strömberg • 2019-06-20 Uppdaterad 2021-06-09

Grundstötningar är den vanligaste olyckan ute på sjön och förra säsongen ökade antalet grundstötningar med cirka 20 procent.

Nu har Sjöräddningssällskapet i samarbete med Länsförsäkringar Göteborg/Bohuslän tagit fram Grundkollen, en gratistjänst där sjöräddare har hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten.

Ur pressreleasen:

Under fjolårets varma sommar ökade antalet grundstötningar i landet med över 20 procent jämfört med året innan. En naturlig följd av att det varma vädret lockade till fler utflykter bland kobbar och skär, samtidigt som det var lågt vatten. Grundstötningar eller motorhaveri är de absolut vanligaste orsakerna för utryckning för Sjöräddningssällskapet som varit delaktiga i framtagningen av Grundkollen. Här har deras sjöräddare i respektive område hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten.

”Den lokalkännedom som våra sjöräddare besitter är i många fall helt avgörande i vårt arbete med sjöräddningsuppdrag. Grundkollen kan bli ett verktyg till båtägare att vara extra vaksam på ställen i en skärgård de kanske inte är så vana vid. Därmed kan det bidra till färre grundstötningar”, säger Mikael Hinnersson, Sjösäkerhetsledare Sjöräddningssällskapet och fortsätter;

”Ingen grundstötning är den andra lik. Det som i gott väder mest är pinsamt för navigatören kan ju innebära en livshotande situation vid annan väderlek och temperatur. Man skall också ha i åtanke att flera av de mest frekventa ställen för grundstötningar ofta sträcker sig över ett lite större område, en ögrupp. Alltså flera grund i ett område dit många söker sig för att uppleva typiska bohuslänska naturhamnar. Vilket man naturligtvis ska göra men med viss försiktighet”

 

Så undviker du att gå på grund i sommar

Grundkollen lanseras nu som en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns skadeförebyggande arbete för att minimera antalet olyckor och påföljande skador.  

”Det finns två typer av skeppare. De som har gått på grund och de som kommer att göra det. De flesta båtmänniskor har redan bra koll på var de värsta grunden finns. Genom Grundkollen vill vi påminna alla om var olycksdrabbade grund ligger och kanske starta lite snackisar kring detta. Det är lätt att bli hemmablind, även i de vatten där man ofta rör sig”, säger Dan-Ove Andreasson, chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar.

Här kan du ladda ner information till de 60 mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten. Gpx-filen kan användas i din gps-enhet/app som exempelvis Eniro På Sjön (Pro-versionen). Hur du överför och installerar filen hittar du i manualen för enheten/appen.

Har du vetskap om grund som kanske saknas i de flesta GPS:er/plotters så kan du nu märka ut dina egna grund och namnge dom i Grundkollen. Här kan du märka ut dina grund!

TV: Leif-Ivan kör på grund med sin 10-miljonersbåt

TV: Ska dra segelbåten av grundet – då blir allt värre

Grundstötningarna ökade med 35 procent

Här är förra årets dyraste båtolycka – Delta 54:an sjönk


Text: Martin Strömberg • 2019-06-20
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen