Artiklar

10 saker som gör dig hatad i gästhamnen

Det gäller att sköta dina kort rätt när du samsas med andra i gästhamnar och marinor i sommar. Annars drar du lätt på dig andras irritation och vrede. Här är några saker som du absolut ska undvika om du inte ska hamna i onåd hos hamnvärdar och dina båtgrannar.

Text: Jens Augustinsson • 2016-07-11 Uppdaterad 2021-06-09

1. Tidsbegränsad parkering

När du tankat eller eller lastat båten är det inte läge att i lugn och ro stå kvar på bryggan och småsnacka med folk och ta en glass. Det finns fler som behöver använda bryggan och om du såsar för mycket lär du snart bli varse detta.

2. Av bara farten

Slå av på takten – ordentligt – när du kommer in i hamnen. Det är inte bara svallvågor som stör dina båtgrannar, det kan också oväntat dyka upp små gummibåtar och andra flytetyg som kör runt i hamnen och du blir bara olycklig om du skulle råka köra på någon för att du kört för fort. Så ta det försiktigt innanför hamnpirarna. Självklart gäller samma sak om du är den som sitter i gummibåten eller på skotern – ta det lugnt i hamnen.

3. Ingen skitsak

Okej, har du toa ombord så ska du ha hålltank. Men om så ändå inte är fallet, låt bli att använda toan i hamn. Det kommer bli ett jäkla liv om du blir påkommen.

Nästa sida: Så bör du kliva över grannens båt

 

4. Inte lätt att tampas med

Se till att ha koll på alla lösa ändar av dina tampar som är i land. Ingen blir glad av det ligger och dräller en massa tampar på bryggan. Och i mörkret blir de till en svårforcerad hinderbana.

5. Skrota skrotupplaget

Detta hör samman med punkten ovan. Har du burit i land grejer under dagen, så bär du ombord dem igen på kvällen. Grillar, kylboxar, cyklar, kajaker och pirror ska inte stå och drälla på bryggan. Och vill du ändå ha dessa prylar kvar i land, så är det bara att ställa dem där de hör hemma, på grillplatsen eller i cykelstället i land. Varsågod och börja. 

6. Bra vägval

Ligger du långsides utanpå en annan båt, så är det en oskriven regel att gå över fördäck eller för om masten på grannbåten för att ta dig i land om det sitter folk i sittbrunnen. Om du är ute och smyger nattetid så tycker i alla fall jag att det kan vara läge att anpassa sig lite efter situationen. Är det hyfsat lätt att ta sig över ett akterdäck eller genom sittbrunnen så kan det vara att föredra, för att inte väcka dem som sover i salong eller förpik.
Men framför allt – håll dig borta från sittbrunnen om det är folk där – om du inte blivit inbjuden förstås.

7. Välstädat

Att lämna sittbrunnen som ett slagfält när du går iland eller går och lägger dig är ingen god idé. Även om inte du är speciellt sugen på de där sista fuktskadade chipsen i skålen eller de sista dropparna GT i glaset så kan du ge dig på att det finns andra som har ögonen på godsakerna. Röjer du inte så har du snart både måsar, getingar och andra objudna gäster ombord som kalasar på resterna. Det kommer varken göra dig eller dina båtgrannar glada.

Nästa sida: Lämna inte båten som ett självspelande piano

8. Gå inte över gränsen

Håll dig på din båt – om du inte blivit inbjuden eller ligger förtöjd utanför en annan båt. Även om det är en del av spelets regler att båtarna ligger tätt i en gästhamn så vill man ändå att grannarna ska respektera den privata sfären. Men ingen brukar ju vara omöjlig, så ställer du bara frågan så är du allt som oftast mer än välkommen ombord.

9. Begränsad utsläppsrätt

Det är inte bara toan som läcker ut otrevligheter i hamnen. Kör du stereon ombord så är det inte läge att varken pumpa på för fullt eller för länge. Ljudet färdas lätt över vattnet och du kan snart ha väckt dina båtgrannars vrede. Samma sak gäller att dunka igång generator eller huvudmaskin för att ladda batterier. Tänk på var dina avgaser kommer ut, tänk på hur det blåser – och tänk på att helst inte starta alls.

10. Ett självspelande piano

Detta hör till viss del ihop med punkten ovan. Lämnar du båten, så se också till att du inte lämnar kvar en massa onödiga ljudutsläpp på båten. Fimpa vhfen och stereon. Och vet du inte säkert att din hund klarar att både vara själv – och vara tyst – så tar du med dig hunden. Det är en plåga för både hund och omgivning om den ylar och skäller när husse och matte försvinner. Och när du sen kommer tillbaka till båten, då kan jag lova att du själv kommer få utstå både ylande och skällande från folk i båtarna omkring.

10 misstag som gör dig hatad vid vårrustningen

Årets gästhamn 2016 ligger på…

Så tycker Leif-Ivan om segelbåtar


Text: Jens Augustinsson • 2016-07-11
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen