Artiklar

Se över båtförsäkringen – spara tusenlappar

Det finns stora skillnader i vilka premier som begärs för att försäkra båtar. Här kommer lite tips hur du kan göra för att sänka dina försäkringskostnader.

Text: • 2016-04-14 Uppdaterad 2021-06-09

Så fixar du billigare båtförsäkring

Färsk statistik från prisjämförelsesajten Compricer visar på stora prisskillnader mellan de olika bolagen som säljer båtförsäkringar. Givetvis spelar faktorer som skadestatistik, hur pass stöldbegärlig en båt eller motor anses vara och om den är stöldskyddad, hemmahamn, medlemskap i båtklubb och användningsområde in. Villkor och omfattning påverkar också premien liksom utrustningsnivå och årsmodell på båt och eventuell motor. Marknadsvärde är en annan faktor värd att fundera lite extra på.

Bolagen vars premienivåer jämförts är: Alandia, Atlantica, Länsförsäkringar, Svedea och Svenska Sjö. Villkoren för exempelvis maskinskada, om båten lämnas i sjön över vintern och om allrisk ingår varierar. Den valda självrisken, 5 000 kronor, är gemensam.

Nästa sida: Så får du ner din försäkringskostnad

 

Så slipper du livsfarlig brand ombord

TV: Gasen får båten att explodera

En Bavaria 32 segelbåt från 2005 med ett uppgivet marknadsvärde på 500 000 kronor kostar mellan 3 703 och 5 138 kronor att försäkra i Stockholmsområdet. Om hemmahamnen är belägen på västkusten varierar premien mellan 3 720 och 6 146 kronor. Skillnaden mellan billigast och dyrast i Stockholm är 1 435 kronor och på västkusten 2 426 kronor.

Motsvarande jämförelse för en Aquador 26DC av årsmodell 2007 med en 300 hästars inombordare och ett angivet marknadsvärde på en miljon kronor visar att det skiljer 4 733 kronor mellan dyrast och billigast (8 129–12 862 kronor) i Stockholm och 3 466 kronor (8 955–12 401 kronor) på västkusten.

För en Nidelv 24 från 1986, med originalmotor, är det ingen skillnad mellan landsändarna. Premien landar i spannet 532 till 1 114 kronor oavsett hemmahamn. Dock finns det 582 kronor att spara genom att göra ett aktivt val av försäkringsbolag.

 

Så får du ner försäkringskostnaden

* De flesta försäkringsbolag har olika former av kampanjer, oftast i anslutning till kommande båtsäsong. Så håll ögonen öppna efter dessa. Svenska Sjö har till exempel just nu en kampanj där du som köper en begagnad båt som är utannonserad på Båtbörsen får en månads kostnadsfri helförsäkring när du nytecknar en årsförsäkring.

* Som vi skrivit om tidigare på Livetombord så kan du se över ditt stöldskydd på båten och på så sätt få ner försäkringspremien. Om du anser dig vara en god navigatör och sjöman och har bra koll på grund och andra båtar så kan du också teckna en försäkring som täcker in lite färre saker men i gengäld är något billigare.

* Som resultatet i Comprisers undersökning visar så är det alltså också värt att helt enkelt kolla med alla bolag som är verksamma i ditt område. Det kan skilja ganska stora pengar bolagen emellan utan att du faktiskt behöver göra så mycket mer än att välja rätt försäkringsbolag. 

* För den som har bil-, mc-, hemförsäkring samt försäkringar av husdjur, familjemedlemmar med mera hos ett och samma bolag kan det också vara värt att undersöka om de erbjuder något rabattsystem.

 

Ny märkning med vätska ska minska motorstölder


Text: • 2016-04-14
ArtiklarLivetOmbordBåtförsäkring
Scroll to Top