1319326.jpg

Artiklar

Se upp – det här ska alla sommarens fartdårar tänka på

Visst är det kul när det går undan.    Men det gäller att se upp när du kör fort. Här tipsar vi om vad sommarens riktiga fartdårar ska tänka på ute på sjön.

Text: Annika Jeppsson • 2016-07-21 Uppdaterad 2016-07-21
Snabb, tyst och sjösäker bjässe
Bildquiz: Har du koll på snabba båtar

Snabba båtar är kul. Och att komma upp i hög fart ännu roligare. Men det finns faktiskt en del saker som kan vara bra att tänka på när du stampar gasen i botten. Det menar Kustbevakningen som har gjort en lista men flera smarta tips för dig som gillar när det går undan.

Här är hela listan:  

Ha sällskap i båten

Ju snabbare du kör desto svårare är det att hålla koll på allt. Därför kan det vara skönt att ha sällskap när du ska ta dig en riktigt snabb tur. Är ni två i båten kan en person hålla uppsikt framåt och styra, medan den andra navigerar och hålla koll på omgivningen.

Undvik att köra där det är grunt

Ute på djupt vatten finns det inte lika många hinder. Det gör att det är lättare för dig att undvika olyckor.

Glöm inte att det finns fler än du på sjön

En annan viktigt sak är när det går undan är att visa hänsyn. Det gör du genom att hålla avståndet till andra båtar och undvika överraskningsmoment vid omkörningar. Dessutom är det bra att hålla koll på miljön du kör igenom och anpassa farten till den.

Tänk på djuren

Sist men inte minst, glöm inte att även visa hänsyn till djurlivet när du är ute på sjön. Stör inte häckande fåglar och se upp så att du inte kör igenom fågelgrupper som samlats på vattnet. 

Källa: Kustbevakningen

 


Text: Annika Jeppsson • 2016-07-21
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen