
Foto: Istock
Se upp: Här är skitmissen som kan ge dig fängelse
Så länge som två år kan du hamna bakom galler om du tömmer ditt toalettavfall i havet. Men trots det hårda fängelsestraffet finns det ändå de som bryter mot lagen. Det rapporterar Bohusläningen.
Den 1 april i fjol blev det olagligt för fritidsbåtar att tömma sitt toalettavfall till sjöss – ett förbud som gäller för hav, sjöar och inre vattendrag. Men enligt Bohusläningen finns det fortfarande de som bryter mot förbudet, trots att det har gått mer än ett år sedan lagändringen trädde i kraft.
Lina Petersson är sakkunnig i båtmiljö vid Transportstyrelsen. Enligt henne har de kommuner som ligger i Stockholms- och Östersjöområdet varit aktiva när det gäller att hjälpa båtklubbar med stationer för toalettavfall. Så här säger hon till Bohusläningen.
– I Stockholms skärgård fungerar det bäst. Troligen för att det varit så synliga tecken av nedsmutsningen.
Större intresse från båtfolket
Linda Petersson säger också att västkusten inte har haft lika stora problem med övergödning och att det därför kan ta längre tid att få toalettömningen att fungera där.
Enligt Bohusläningen finns dock ett allt större intresse för ämnet från båtfolkets sida.
– I mars i år gjordes en båtlivsundersökning. Den visade att över 80 procent av båtägarna var positiva, eller mycket positiva, till lagen. Det ger ändå gott hopp för framtiden, säger Lina Petersson till tidningen.
Bästa tipsen
Är du osäker på var du kan tömma ditt toalettavfall är hetaste tipset att höra av dig till turistbyråerna och hamnarna. Den karta över toatömningsstationer som finns på Transportstyrelsens sajt ser nämligen inte ut att vara helt aktuell. Det beror bland annat på att Transportstyrelsen inte har någon övervakning av detta utan uppdaterar kartan utifrån vilka uppgifter de får in, skriver Bohusläningen.
Den som “skiter” i lagen och dumpar sitt toalettavfall ute på sjön riskerar att få böter eller fängelse i upp till två år. Än så länge är det dock ingen som har dömts för brottet, rapporterar Bohusläningen.
Text: Annika Jeppsson • 2016-07-25
Artiklar • LivetOmbord