1472755.jpg

Artiklar

Seglarkungens nya skapelse

Pelle Pettersons kreativitet tar aldrig slut

Text: Martin Strömberg • 2018-01-19 Uppdaterad 2021-06-09

Han är en av svensk seglings abolut största namn genom tiderna.

Pelle Petterson har seglat två America´s Cup, tagit två OS-medaljer i starbåt och samlat på sig ett tiotal VM-medaljer under sin framgångsrika karriär.

Pettersson har under sitt yrkesverksamma liv som industridesigner skapat en stor mängd båtar, bland andra Maxi-77, bilar, mopeder, gräsklippare, takboxar och  klockor, bara för att ge ett axplock.

Under de senaste åren har han dock tagit upp en gammal hobby, golf, och han kan natirligtvis inte låta bli att fortsätta att skapa och uppfinna nytt.

Den här gången en golfputter.

Han började spela golf ute på Hovås och Göteborgs GK redan som elvaåring och intresset följde honom runt världen trots att han egentligen höll på med annat.

– Många gånger när man är ute och seglar så kommer det ju dagar då man inte kan segla på grund av dåligt väder eller att det inte finns någon vind och då tog vi alltid chansen att spela golf istället och jag har spelat många fantastiska banor runt om i världen, berättar Pelle

Idén med golfputtern började växa fram redan 1986. 

Jack Nicklaus vann The Masters på Augusta med en MacGregor Response ZT 615, en putter som togs fram av Nicklaus i samarbete med designern Clay Lang.

Nicklaus var fascinerad av Tom Watsons Ping Pal-putter och bad Lang att ta fram något liknande fast ändå annorlunda.

Resultatet blev en jätteputter i aluminium med högt MOI-värde, och bokstäverna ZT i namnet står för just Zero Twisting, på den tiden var puttern i det närmaste unik med sin storlek och relativt sett låga vikt.

Seglarkungens nya skapelse
Pelle Petterson med sin egendesignade putter // Foto: Martin Strömberg

The Golden Bear målade puttern svart och fyllde hålrummet på baksidan med blytejp för att ge den lite mer tyngd och resten är historia. Puttern sålde över 300 000 exemplar efter Nicklaus seger vilket var astronomiska siffror.

– Jag blev också väldigt fascinerad av den. Den var ju inte vacker, snarare ful, stor och lätt men den hade något som jag ville bygga vidare på, berättar Pelle.

Tiden fanns inte då, men det gör den nu.

För tre, fyra år sedan började han rita på ett putterhuvud som lett fram till dagens färdiga modell.  

– Jag tycker att det är roligt med variation och som industridesigner har jag möjligheten att ge mig på egentligen vad som helst, berättar han och ler.

För tillfället befinner sig Pelle i Schweiz och åker skidor men så snart han kommer hem ska han fortsätta marknadsföringen av puttern.

– Vi har väl sålt ett hundratal hittills via hemsidan och det svåra är att få ut puttern i butiker. Jag har sett det lite som ett test så här långt men jag känner mig säker på att det är en bra produkt och ska jobba vidare, berättar han för livetombord.se.

Kreativiteten tar aldrig slut.

 

Fakta, P-puttern

Vikt: 650 g (totalvikt)

Loft:

Lie: 68°

Material: Huvud och hals är frästa i Zicral, en högvärdig aluminiumlegering med Zink och Krom och Aluminium.

Vikterna är i rostfritt stål.

 

Pelle Petterson

Född: 1932

Bor: Kullavik

Yrke: Industridesigner, Båtkonstruktör, Seglare, Entreprenör

Meriter (axplock): OS-brons starbåt 1964, OS-silver 1972. Ett tiotal VM-medaljer. Utmanare i Americas Cup 1977 och 1980.

Utmärkelser: HM Konungens Medalj 12:e storleken 2011. KTH:s stora pris 2004. Invald i Svensk seglings och Göteborgsidrottens Hall of fame.

Det finns numera ett klädmärke som heter Pelle P.

Har bland annat designat Volvo P1800 samt en mängd båtar åt konstruktörer som Maxi, Nimbus, Crescent.


Text: Martin Strömberg • 2018-01-19
ArtiklarBåtnytt
Scroll to Top