Foto: Max Carlgren

Artiklar

Sju bra navigationsappar

Det finns massor av appar för sjökort i plattan och telefonen. Vi Båtägare går igenom de mest intressanta just nu och kollar vad de klarar av. För att det ska fungera behöver du valfri Android-platta eller en Ipad med 3G-uppkoppling. Wifi-modellen av Ipad har inte inbyggd gps.

Text: Max Carlgren • 2014-05-31 Uppdaterad 2021-06-09

UPPDATERING maj 2016: Här är de 8 bästa navigationsapparna för surfplattan och mobilen

Sju bra navigationsappar
Navionics Marine Europe HD

Navionics Marine Europe HD

Den Italienska sjökortstillverkaren var tidigt ute i appsvängen. På senare tid har man satsat mycket på sociala funktioner som exempelvis att dela egen information med andra användare. Sjökorten är bra och tydliga och i priset ingår sjökort för hela Europa. Du kan lägga rutter och spara spår och även synka med vissa nya Raymarinenavigatorer. För några kronor extra kan du även köpa en funktion för automatisk ruttplanering. Du kan även lägga över kartor från Apple och Bing i sjökorten om du vill ha landinformation.

Plattform iOS och Android

Pris 409 kr

Sju bra navigationsappar
Seapilot

Seapilot

Denna app är framtagen av svenska företagen True Heading och Stockholm Radio. Sjökorten bygger på Sjöfartsverkets S57-data och du kan även ladda ned Hydrographicas specialkort. Du kan lägga rutten och spara dina spår, ladda ned ais-data och väderdata via 3G-ppkoppling och söka efter ortsnamn i sjökortet. När du startar appen laddar du ned sjökorten till plattan, se till att göra detta när du är hemma på bredbandet, annars kan det ta lång tid om du försöker göra det på en långsam 3G-uppkoppling. När allt är nedladdat behöver du ingen uppkoppling för att navigera.

Plattform iOS, Android, Windows Phone 8.1
Seapilot.com

Pris 399 kr samt 259 kr per år för sjökort över Sverige. Nordiska länder kan köpas till.

Sju bra navigationsappar
88 Sea HD

88 Sea HD

Även detta är en svenskutveklad app. Den använder också S57-data från Sjöfartsverket och har ett stiliserat och rent utseende på sjökorten. Man har även byggt in en funktion för automatisk ruttplanering, du markerar start och mål och sedan får du förslag på en rutt, smidigt om du ska åka en längre sträcka. Du laddar ned sjökorten till plattan för att vara oberoende av uppkoppling via 3G och du kan lägga rutter samt spara dina spår efter behag. Den har även ett 3D-läge om du vill vinkla ned din vy och se framåt.

Plattform iOS och Android

Pris 499 kr för Sverige. Nordiska länder kan köpas till.

Sju bra navigationsappar
Pathaway

Path Away

Detta är en app med gott om inställningar och funktioner. Du kan importera egna kartor i rasterformat eller onlinekartor. Exportera och importera data i formaten GPX, KML och KMZ. Den har kanske inte den snyggaste formen, men gott om utrymme att anpassa och trixa själv. Ruttplaneringen är enkel, du dubbelklickar på en punkt och väljer att lägga en ruttwaypoint där. Sedan klickar du dig vidare på kartbilden och klickar på “infoga”-ikonen varje gång du vill lägga en ny brytpunkt.

Plattform iOS och Android

Pris 209 kronor.

Sju bra navigationsappar
Inavx

Inavx

Detta är en avancerat app med många  funktioner. Du köper appen, sedan får du prenumerera på sjökort över Sverige för 99 dollar per år. Sjökorten jag testat är från x-traverse i rasterformat och de ser ut som vanliga papperskort. Ett av programmets styrkor är möjligheten att ansluta det till ett nätverk. Har du en dator ombord med AIS kan du dela ut den via det trådlösa nätverket. Sedan ansluter du Ipaden och Inavx till samma nätverk och sedan får du upp AIS i Inavx. Det går även att dela en gps på samma sätt.

Plattform iOS

Pris 519 kronor samt 99 dollar per år för sjökort.

Sju bra navigationsappar
Jeppesen Marine Plan2Nav

Jeppesen Marine Plan2Nav

Sjökortstillverkaren Jeppesen ligger bakom denna app, den är gratis att ladda ned, sedan får du köpa kartor över exempelvis Österjön och Danmark för 399 kronor. Den har alla grundfunktioner du behöver samt ett tydligt gränssnitt och den är lätt att komma igång med. Du kan lägga rutter, kolla väder samt kolla väderprognoser. Du laddar ned alla kartor till plattan så att du klarar navigationen helt utan internetuppkoppling.

Plattform iOS och Android

Pris Gratis app, 359 kronor för sjökort över Sverige

Sju bra navigationsappar
Transas Isailor

Transas Isailor

Transas Isailor ligger i topp vad gäller funktioner. Du kan så klart lägga rutter enkelt på pekskärmen (eller från en lista av waypoints om du föredrar det) och spara spår. Appen fungerar båda på Ipad och Iphone, och du behöver bara köpa den en gång om du har både telefon och platta. Det finns gott om inställningar för kartvisning, din egen båt och du kan importera och exportera rutter och data i de vanliga formaten. Dessutom kan du mot en avgift göra det möjligt att ansluta trådlöst till en extern gps, kompass och ais via wi-fi.

Plattform: iOs

Pris Gratis app, kartor från 189 kronor

UPPDATERING maj 2016: Här är de 8 bästa navigationsapparna för surfplattan och mobilen


Text: Max Carlgren • 2014-05-31
ArtiklarLivetOmbordApparNavigation
Scroll to Top