Artiklar

Sex motorbåtar du måste köra innan du dör

Det finns båtar och så finns det båtar. Här har vi valt ut sex motorbåtar som varje motorbåtsentusiast borde ha ambitionen att någon gång få ratta. Har du en ännu bättre lista? Berätta för oss här i kommentarerna!

Text: • 2015-11-06

TV: Så här otäck var kraschen med SVERIGE S1

Drömbåten: Riva Aquarama

Glastron/Carlson är båtarnas motsvarighet till 70-talets muskelbilar så som Dodge Charger och Pontiac Firebird. Fet skränig motor i lätt plastbåt med fräsiga detaljer. En lekbåt och fridstörare av stora mått, men också otroligt cool och snygg. När man hoppar i en sådan är det lätt att i tankarna förflytta sig till en valfri sjö i Michigan en riktigt varm sommardag 1977. 

Cigarette är offshorebåten framför alla andra. Marauder är värstingen och med dubbla Mercurymotorer på sammanlagt 2700 hk kan du bränna rakt ut mot horisonten i 120 knop. En galen fartupplevelse som passar bäst i Florida. Se till att båten är utrustad med ett fett ljudsystem så att du kan lyssna till ledmotovet till Miami Vice samtidigt som du kör. Men risken är stor att motorernas dån dränker synthpoppen. 

Grand Banks gör båtar för det lugna livet till havs. Om Cigarette är fartorgier i Florida, så är Grand Banks hummerfiske i New England. Här är det skepparlooken som gäller och att ha koll på sina tampar och sitt båtspråk. Det finns många andra båtar som kopierat Grand Banks look, men de är fortfarande bäst på formatet. Helt klart en båt att bli gammal tillsammans med. En rolig detalj med Grand Banks är att tillverkningen av båten inte alls började i New England, utan i Hong Kong. 

Riva Aquarama anses av många som världens vackraste båt. Carlo Riva var onekligen inspirerad av 50- och 60-talets amerikanska bilar när han designade Rivas allra tjusigaste båt. När Ferruccio Lamborghini 1968 beställde en Aquarama så dög inte jänkarmotorerna som satt i, självklart skulle det vara Lamborghini-motorer.

En tur i Venedigs kanaler med en riktigt väl omhändertagen Riva Aquarama kan väl vara bland det coolaste man kan göra med en båt.

En stor flybridgebåt. De olika märkena liknar varandra väldigt mycket och det ser lätt vräkigt ut när man far fram. Men när man rattar en fläskig flybridge är det nästan omöjligt att inte känna sig som “King of the world”. Sommaren 2014 måste ha varit en fantastiskt sommar för Sveriges alla flybridgeägare. Under medelhavsvärmen i juli kunde de äntligen blomma ut i sin fulla potential. Här testar vi en Princess 43 för 7 miljoner. Den som har råd han rider. 

Havet utanför Cork på sydöstra Irland är känt för sina brutalitet. Vågorna där kan bli upp till tio meter höga och därför krävs det något speciellt av lotsbåtarna här. Safehaven Marine har därför tagit fram världens säkraste båt som klarar vågor lika bra som en kork. Micke och MArtin på Vi Båtägare testade Interceptor 48 för något år sedan och de fick då en båtupplevelse de sent ska glömma. 


Text: • 2015-11-06
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top