Fiskebåten hade bara fören ovanför vattenytan innan den räddades // Foto: Sjöräddningssällskapet

Artiklar

Sjunkande fiskebåt bärgad

Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen räddade båten från att sjunka

Text: Martin Strömberg • 2018-12-10 Uppdaterad 2021-06-09

Dett var strax efter 03 på natten mot måndagen som en 12 meter lång fiskebåt hemmahörande i Smögen gick på grund utanför Lysekil vid Stångholmen.

Man var ute på sillfiske och enligt polisen hade båten fyra besättningsmän ombord och samtliga ska ha klarat sig oskadda.

– Kustbevakningen tillsammans med polis är på plats just nu för att förhindra att båten sjunker, sa Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare strax efter klockan sex på måndagsmorgonen, enligt bohuslaningen.se.

När larmet kom in skickade JRCC (Sjö- och flygräddningscentralen) ut en räddningshelikopter för att undsätta besättningsmännen då båten börjat ta in vatten i samband med olyckan.

På platsen kunde man dock snabbt konstatera att besättningen, med hjälp av sin lysbåt, hade kunnat rädda sig själva i land.

Då personerna som varit ombord var i säkerhet kunde Kustbevakningen tillsammans med Sjöräddningssällskapet ta över räddningsaktionen. Ingen visste till en början hur man skulle kunna få båten till land utan att sjunka.

Fiskebåten som låg på klipporna vid Stångholmen tog in stora mängder vatten och med hjälp av vattenpumpar och dykare lyckades man täta rören till dieseltankarna och förhindra ett läckage.

Drygt sex timmar efter att olyckan ägt rum kunde bogseringen påbörjas.

– Vi har tätat med hjälp av dykare och håller just nu på att transportera båten till hamn i Lysekil, säger Anders Bagge, stationschef på Käringön för Sjöräddningssällskapet strax innan klockan nio.

Båten kommer att tas till Grötö rev i Lysekil för reparation.

Enligt polisen ska de fyra besättningsmännen höras och en anmälan om misstanke om vårdslöshet i sjötrafik samt eventuellt miljöbrott har upprättats.

Bohusläningen har pratat med en av fiskarna som nu är hemma och återhämtar sig efter olyckan.

– Vi gick på grund och att det blev ett hål i båten. Hålet i båten blev stort och massvis med vatten strömmade in i skrovet. Kustbevakningen satte in stora resurser för att hjälpa oss och rädda båten. Nu är jag hemma på Smögen igen, säger fiskaren.

TV: Sugs man ner av en sjunkande båt?

TV: Så räddar du en dränkt motor


Text: Martin Strömberg • 2018-12-10
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top