Den fjärde juni smäller det för gänget från Kalix // Foto: Privat

Artiklar

1000 sjömil på vattenskoter

Kalixkillar ska köra hem Blå Bandet för forskningens skull.

Text: Martin Strömberg • 2018-05-16 Uppdaterad 2021-06-09

 

Just nu pågår förberedelserna för fullt.

Och den fjärde juni ska de fem Kalixkillarna Johan Frohm, Johan Malmström, Johan Johansson, Joakim Mörk och Kalle Bergdahl starta sin resa från ystad till Haparanda.

På vattenskoter.

Sveriges Blå band är en utmärkelse som instiftades 1969 av Expressen och Båtnytt där man ska ta sig från Ystad till Haparanda så snabbt som möjligt med max två mans besättning. 

Killarna från Kalix kommer att bli de första som gör det på vattenskoter, om de lyckas.

– Istäcket håller precis på att dra sig undan från Bottenviken och igår provkörde vi för första gången vattenskotrarna, berättar Johan Frohm för livetombord.se.

De kommer inte att ha någon följebåt med sig under färden och den största utmaningen just nu är att identifiera och inventera alla sjömackar längs vägen för att kunna planera tankstopp och kanske måste de ta hjälp av en bil någonstans längs kusten för att täcka upp bränsleförsörjningen.

– Vi räknar med att genomföra resan på fem dagar med start fjärde juni och totalt blir det runt 40 timmar effektiv körning vilket innebär 14-15 timmars dagsetapper inklusive tankning och matrast.

Det största orosmolnet är naturligtvis väder och yttre förhållanden som är omöjliga att påverka och som kan göra allting betydligt besvärligare.

– Det kan vara superbra förhållanden och då kommer det att gå som en dans – men det kan även vara precis tvärt om. Vi är nervösa, men taggade inför utmaningen.

Det grundläggande syftet med projektet är att samla in pengar till förmån för forskningen kring prostatacancer och överskottet går oavkortat till Proststacancerfonden, Blå Bandet.

Målet är att få ihop minst 100 000 kronor och än så länge har insamlingen gått bra.

– Hittills har vi samlat in närmare 70.000kr som går oavkortat till Prostatacancerfonden. Det är otroligt rörande och motiverande med det stöd vi möter från donationer och samarbetspartners som hjälper till att göra målen nåbara, berättar Johan Frohm.

För mer info: https://www.facebook.com/1000sjomilmotcancer/

 

 

 

TV: Han körde vattenskoter från Finland till Afrika

TEST: Sea Doo GTI vs Yamaha EX Deluxe


Text: Martin Strömberg • 2018-05-16
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen