1307262.jpg

Artiklar

Skaffa el till båtprylarna med en brasa

Biolite har funnits några år på marknaden. De bygger smarta prylar för dig som måste klara dig utan ström från elnätet under perioder. Deras Campstove drivs med ved och genererar elektricitet som du kan använda för att ladda telefonen eller driva en usb-­lampa.

Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-14 Uppdaterad 2021-06-09

Du eldar med ved i den stora behållaren. Ovanpå denna kan du laga mat, som på vanliga bärbara eldstäder. På sidan sitter en enhet som omvandlar värmen till elektricitet genom en termoelektrisk generator. Strömmen driver en fläkt som blåser på elden och skickar ut överskottsenergin i ett usb-uttag. En fördel med fläkten som ständigt blåser på elden ska vara att förbränningen förbättras dramatiskt och att det därmed knappt ska bli någon rök från elden.

Effekten på laddningen är ganska låg, du kan inte räkna med att ladda telefonen full genom att elda. Främst fungerar den som en nödladdare som gör att du kan få lite extra taltid. Hela enheten väger knappt ett kilo. Tycker du att det låter knöligt att elda fram energi kommer det en ny version med ett uppladdningsbart batteri. Detta laddar telefonen bättre och driver förbränningen av elden under 30 timmar. Fläkten kan ställas i fyra olika hastigheter beroende på hur mycket effekt du vill ha ut av elden. Biolite har även flera modeller av solcellsladdare och uppladdningsbara ljuspaneler som kommer att lanseras under våren.

TV: Båtbordet som blir större genom mekanisk magi

Bildquiz: Vad kan du om klassiska plastbåtar?


Text: Mikael Mahlberg • 2016-06-14
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen