Företag smälter ner isen till dricksvatten och säljer den dyrt // Foto: Getty Images

Artiklar

Skjuter sönder isberg

Säljs som lyxvatten för 115 kronor flaskan

Text: Martin Strömberg • 2019-08-13 Uppdaterad 2021-06-09

Hundratals isberg lossnar varje sommar från Grönlands glaciär och flyter mot Kanadas östra kust. Innan den hinner smälta fångar fiskaren Edward Kean upp isen, som sedan säljs vidare som lyxigt dricksvatten på flaska.

Varje sommarmorgon i gryningen ger sig fiskare Edward Kean ut på isbergsjakt i Bonavista i östra Kanada. Han använder sitt gevär för att skjuta ner isblock från de stora isbergen som de hittar. Isblocken som väger runt ett ton fiskas upp och säljs sedan vidare till företag på land.

En av klienterna till Edward Kean är Kerry Chaulk. Hans företag smälter ner glaciärisen till dricksvatten och säljer de lyxiga vattenflaskorna för 115 kronor styck. Hans kunder finns över hela världen och företagen är aldrig gått så bra som nu berättar han för franska nyhetsbyrån AFP.

På Kanadas östra spets är det flera invånare som skaffat sig en inkomst på de flytande isbergen. Här har turister möjlighet att åka på isbergssafari och dricka vin gjort på glaciäris och vilda bär.

I juni upplevde Grönland en rekordupptining. Enligt nyhetsbyrån AFP så värms nu Arktis tre gånger snabbare än resten av världen.

TV: Gigantiskt strandat isberg blev turistattraktion


Text: Martin Strömberg • 2019-08-13
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top