Ungdomsprojekt i Göteborgförorten hoppas öppna ungas ögon för segling och sjöfart // Foto: Gårdstensbostäder AB

Artiklar

Sommarjobb och segling för ungdomar i Gårdsten

"Mycket glädjande för de unga som bor i Gårdsten"

Text: Martin Strömberg • 2021-06-30 Uppdaterad 2021-10-05

 

I år erbjuds ytterligare 24 ungdomar att få segla i sommar, dessutom får sju unga möjlighet till sommarjobb när Göteborgs Hamn AB nu går in och sponsrar Gårdstensbostäders seglarverksamhet. Syftet är att få fler unga att intressera sig för sjöfart och hamnen.

– För de flesta är hamnen en viktig del av Göteborg och då ska vi som arbetsgivare såklart spegla den mångfald som göteborgarna består av. Idag sysselsätter godsnavet närmare 22 000 människor och vi växer så det knakar och behöver attrahera nya medarbetare. Så sponsorsatsningen är en del i det stora arbetet vi gör för att säkra framtidens kompetens och öka antalet medarbetare med utländsk bakgrund, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Närmare 400 unga från Gårdsten har under de sexton år verksamheten funnits fått uppleva segling och gemenskap. Idag klassas Ungdom och Segling som ett av de mest framgångsrika integrationsprojekten i Göteborg och nytt för i år är alltså Göteborgs Hamn AB:s medverkan.

– Med sponsringen från Göteborgs Hamn AB kan verksamheten utvecklas med inriktning mot att i första hand utöka ungdomsverksamheten, dessutom skapas en möjlighet att få sommarjobb. Det är mycket glädjande för de unga som bor i Gårdsten, säger Salma Nazzal, ansvarig Gårdstensbyrån på Gårdstensbostäder.

Hamnens sponsorsatsning innebär att 31 unga frá?n utvecklingsområden får uppleva hamn- och seglingslivet. Förutom seglingsläger hos GKSS i Långedrag och på Æolusön erbjuds också ett antal unga sommarjobb som seglingsinstruktörer och hamnvärdar.

– Vår förhoppning är att de unga vi satsar på ska få upp ögonen för oss och ha oss i åtanke som framtida arbetsgivare och välja en inriktning mot sjöfart, logistik eller annat relaterat till hamnen, säger Elvir Dzanic.

Bakgrund

Ungdomar & Segling á?r en etablerad verksamhet som startades hösten 2005 av Rotaryklubben i Långedrag och Gårdstensbostäder AB som tillsammans med GKSS beslutade sig för att starta ett integrationsprojekt med inriktning på ungdom i kombination med segling/båtsport. Målgruppen skulle vara ungdomar i Gårdstensområdet.

Syfte och mål med projektet:

• Bereda ungdomar från Gårdstensområdet möjlighet att få lära sig segla och därigenom komma i kontakt med skärgård, båtliv samt inte minst med ungdomar från andra miljöer/områden.

• Vidga kontaktnätet för berörda ungdomar och därigenom bidra till ökad förståelse och respekt för kulturella och sociala olikheter.

• Ge möjlighet för intresserade och talangfulla ungdomar från Gårdstensområdet att utveckla sitt seglingsintresse för att bli duktiga kappseglare (elitseglare) / seglingsinstruktörer / tävlingsfunktionärer.

Sponsorsatsningen från Göteborgs Hamn AB innebär ytterligare 31 platser för ungdomar som får uppleva seglingsmiljö, havet och hamnliv under några sommarveckor under 2021.

• 21 platser för ungdomar att få gå i seglarskola

• 3 platser för ungdomar att få åka på seglarläger till Æolusön

• 7 platser för ungdomar att få möjlighet att sommarjobba för GKSS.

 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Skön segling – till måttligt pris

SUPERGUIDE: 8 fina segelbåtar runt 35 fot

Guide: 7 köpvärda segelbåtar från 80-talet


Text: Martin Strömberg • 2021-06-30
ArtiklarLivetombord.seSegling
Rulla till toppen