Skarvarna visar små tecken på att ge sig av // Foto: Getty Images

Artiklar

Sportfiskeklubbens rop på hjälp

"Vi är rädda för att det är för sent"

Text: Martin Strömberg • 2019-05-22 Uppdaterad 2021-06-09

Varje dag ger sig sportfiskeklubben i Ljusne ut i båt. De får skjuta skarv men jakten är svår, fokus ligger istället på att skrämma iväg skarvarna och rädda fisken.
– Vi räddar i alla fall några öringar, förhoppningsvis, säger ordförande Thomas Thyr, enligt Svt.se.

I Hudiksvall har skarvar varit på väg att etablera sig på stadsnära Kastellholmen, för tillfället tycks de ha skrämts i väg. Länsstyrelsen har dock avslagit ansökan om skyddsjakt.

I grannkommunen Söderhamn är det är tredje året som Ljusne sportfiskeklubb har blivit beviljade att skyddsjaga 30 skarvar samt skrämma dem i Ljusnans mynningsområde.

Den här tiden på året släpper nämligen vattenkraftbolaget ut hundratusentals lax- och öringssmolt vilket blir som en buffé för skarven som väntar på kobbarna i närheten.

Med en gasolkanon som smäller dygnet runt, några fågelskrämmor och framförallt genom att åka båt och skjuta särskilda fyrverkerier försöker klubben skrämma skarvarna från området. Fåglarna visar dock små tecken på att försvinna helt.

– Vi är rädda för att det är för sent, men det känns som att vi bromsar katastrofen litegrann i alla fall, säger Thomas Thyr.

Ljusne sportfiskeklubb vädjar nu om hjälp från högre instanser.

– För att det här ska bita måste det till en allmän jakt eller att man får göra något åt beståndet på allvar. Det får inte se ut så här, nu intar skarven hela skärgården, säger Thomas Thyr.

Ska få bort skarven – med hjälp av havsörn

Ja till skarvjakt

Nu ska 1800 skarvar skjutas i Stockholms skärgård


Text: Martin Strömberg • 2019-05-22
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen