Artiklar

SSRS vädjan: Skjut inga nödraketer på nyårsafton

Nyårsafton står för dörren och med den raketskjutning. Men SSRS och Sjöfartsverket vädjar i ett pressmeddelande om att inte skjuta upp nödraketer, som kan leda till falska alarm och onödiga utryckningar. Här kommer också tips om var du ska göra av dina utgångna nödraketer och vad som gäller för andra saker vi skjuter till väders på nyårsnatten.

Text: Jens Augustinsson • 2015-12-30

Snart kan drönare rädda dig på sjön

Sjöräddningssällskapet- Frivilliga sjöräddare sedan 1907

Vanligaste misstagen båtägare gör: "En löjlig liten rem kan slå ut tre funktioner"

Att fira in det nya året med nödraketer är dyrt, dumt och olagligt. Falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Låt sjöräddarna slippa rycka ut för falska nödraketer under nyårshelgen.
Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Den som ertappas blir föremål för polisutredning och kan dömas i domstol. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader.

Något som blivit populärt under senare år är att skicka upp thailändska papperslyktor. Det är inte olagligt, men lyktorna kan misstas för en nödraket.
* Om man planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten rekommenderar vi att man på förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen (se telefonnummer nedan), så slipper de dra igång en räddningsinsats i onödan.
* I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp papperslyktor, till exempel om man befinner sig nära en flygplats.

– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.
* Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga.
* Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya.

– Falska sjöräddningslarm kostar stora resurser. Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Förutom de onödiga kostnaderna tar falsklarmen även resurser från skarpa sjöräddningsfall, där människor kan befinna sig i livsfara, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Även om antalet larm orsakade av nödraketer minskat de senaste åren (från 117 larm år 2011 till 68 hittills i år) skickas det fortfarande upp nödraketer under jul- och nyårshelgerna, som substitut för nyårsraketer. Endast några enstaka av larmen har rört människor som faktiskt varit i nöd. Nödraketer är avsedda att användas vid stor fara och tas på största allvar. Även de falska larmen resulterar i sjöräddningsinsatser då sjöräddningsresurser, bland annat Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, får rycka ut helt i onödan. Något de gärna slipper just på nyårsafton.

 

För mer information kontakta gärna:

Sjöräddningssällskapets pressjour, tfn 031-761 40 01
Sjöfartsverkets pressjour, tfn 010-478 48 40
Laila Svendsen, driftchef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, tfn 010-478 51 93


Text: Jens Augustinsson • 2015-12-30
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top