1270431.jpg

Artiklar

TV: Här är avancerade stridsfartyget som ser ut som en liten fiskebåt

Amerikanska flottans nya avancerade stealthfartyg USS Zumwalt är så avancerad att fienden ser den som en liten fiskebåt.

Text: • 2016-05-13 Uppdaterad 2021-06-09

Hur går det ihop att ett hypermodernt stealthbyggt stridsfartyg på 183 meter, med enorm stridskraft kan gömma sig som en 50 fots fiskebåt? Orsaken är så klart stealthtekniken som gör att USS Zumwalt i fiendens radar uppfattas som så liten, skriver sajten The Drive.com. 

Zumwalt är den första färdigbyggda jagaren i Zumwalt-klassen. Ett projekt som kostat betydligt mer än beräknat och som därför också fått bantats från 32 fartyg till att slutligen bara bli tre färdigställda fartyg. Trots det kan man inte säga att pengarna kastats i sjön, då Zumwalts  stealth-egenskaper är galet imponerande. 

I hårda radartester har man inte kunnat röja fartygets 15 000 ton eller att det handlar om ett fullt utrustat stridsfartyg. Vad man i stället har sett är något som mer liknar en fiskebåt på 40 till 50 fot, skriver The Drive.com.

Anledningen till de goda resultaten är att konstruköterna bakom Zumwalt på ett banbrytande sätt har lyckats få fartygskroppen att ge ifrån sig så vilseledande information som möjligt.  Med hjälp av smygteknik i form av vågbrytande skrovform, material och ytor har  fartygets radarsignatur blivit minimal. 

The Drive.com rapporterar om en hummerfiskare i Maine som blev otroligt förvånad när den lilla fiskebåten han sett på skärmen, senare dök upp som en stridsberedd jätte. 

 

TV: Här skjuter marinen sönder en snipa

TV: Här slänger de nya stridsfartyget i havet


Text: • 2016-05-13
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top