Stena Roro undersöker intresset att använda Stena Saga som sjukhusfartyg // Foto: Fleetmon

Artiklar

Stenafärjan kan bli sjukhusfartyg

Stena Saga kan byggas om på två, tre veckor.

Text: Martin Strömberg • 2020-04-15 Uppdaterad 2021-06-09

 

Med anledning av coronapandemin tog Stena Line beslutet att lägga ner ett antal linjer, bland annat den mellan norska Oslo och danska Fredrikshamn.

Nu kan Stena Saga, som tidigare trafikerat sträckan, byggas om och användas som sjukhus för att hjälpa de drabbade av Covid-19.

Efter att linjen melan Oslo och Fredrikshamn stängdes tog Stena Lines dotterbolag Stena Roro över fartyget och har sedan dess utrett möjligheten att göra om Stena Saga till sjukhus.

Nu har man kontaktat myndigheter i flera olika länder för att se om behovet och intresset finns, skriver man i ett pressmeddelande.

Däribland MSB och Socialstyrelsen i Sverige.

– Vi kan bygga om Stena Saga så att vi kan erbjuda plats för 520 patienter. Tanken är att det i så fall primärt ska vara för att avlasta de vanliga sjukhusen eller erbjuda någon form av eftervård om det behövs. Det är ett förslag från våran sida, säger Per Westling, vd för Stena Roro. 

Stena Roro har förberett designen för att bygga om färjan till ett sjukhus. 

Rikard Olsson är projektledare. Han uppger att färjans 590 hytter kan byggas om så att 520 patienter får plats på fartyget.

Dock krävs en hel del förändringar, förklarar Per Westling. 

– För att kunna genomföra detta så behöver vi bygga om ventilationssystem och larm- och kommunikationssystem som behövs för patienter och annat. De här ombyggnaderna kan göras på två till tre veckor, säger Per Westling. 

För närvarande ligger färjan i hamnen i Uddevalla.

Tips – så kan du jobba på båten i coronatider

Coronautbrott på amerikanskt hangarfartyg

Upplev båtlivet – med extra hänsyn och säkerhet i sommar!


Text: Martin Strömberg • 2020-04-15
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen