Stenungsunds hamn, med 600 platser och ett 80-tal gästplatser drivs idag i kommunal regi. Men det finns på förslag att ett privat företag ska ta över.

Artiklar

Stenungsunds hamn kan bli privat – risk för prischock på båtplatser

Stenungsunds hamn drivs idag i kommunal regi men ett privat företag har visat intresse för att ta över. Om detta sker gäller det att kommunen sköter sina kort rätt, annars kan det få stora konsekvenser för de som hyr båtplatser.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-18 Uppdaterad 2021-06-09

Var med och utse Årets Gästhamn – här är finalisterna

Kraftig minskning av gästhamnsbesök 2015

Thomas Alexandersson är kommunanställd hamnkapten för Stenungsunds hamn. Han är positiv till idén med att ett privat företag kan ta över driften av hamnen. I en intervju i Göteborgs-posten pekar han bland annat på fördelarna med att det förmodligen blir lättare att få fram pengar till förbättrad service och allmän upprustning av hamnen.
Han menar också att ett privat företag skulle ha lättare att utveckla nya tjänster, som efterfrågas av båtägarna. Som exempel tar han efterfrågan på totalservice, där båtägaren vill lämna in båten på hösten och kliva ombord på en rustad och sjösatt båt igen på våren.

Nästa sida: Detta är risken med privatisering 

Men Thomas Alexandersson höjer också ett varningens finger och menar att det är oerhört viktigt att kommunen gör rätt när man skriver ett eventuellt avtal med ett företag. Thomas Alexandersson pekar på exempel då företag tagit över och folk plötsligt blivit tvungna att betala en hög kontantinsats för sin plats för att inte bli av med den.

Bo Pettersson, som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Stenungsunds kommun är även han till största delen positiv till att en privat entreprenör tar över och menar att en privat aktör inte skulle vara lika låst som kommunen vid hur hamnen ska drivas. Det kan ju lätt tolkas som att vad han egentligen menar är att ett företag skulle ha större ekonomiska muskler till driften.

Bo Pettersson säger till Göteborgs-posten att hamnen inte varit någon vidare inkomstkälla för kommunen och att hamnen inte alltid fått ekonomin att gå ihop. För honom är det också viktigt att inte skattebetalare ska bekosta båtplatser.

Målet sägs vara att ett företag eller en förening arrenderar hamnen på åtminstone 20 år. 

Gillade du artikeln? Gilla oss gärna på facebook för dagliga nyheter och praktiska tips för ditt båtliv

Stenungsunds hamn

* Har ungefär 600 fasta båtplatser

* Idag står cirka 500 båtägare i båtplatskö

* Det finns en gästhamn med cirka 80 platser

* Sex personer jobbar i hamnen, fördelat på 3,5 heltidstjänster

* Hamnen organiserar också strandstädningen i Stenungsunds kommun och bidrar till att hjälpa människor som är långt från arbetsmarknaden att få jobberfarenhet.

Källa: GP

TV: Här utbryter kaoset i småbåtshamnen

Läsarreaktioner: Det är för dyrt i gästhamnarna


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-18
ArtiklarLivetOmbordBåtplatsGästhamnHamnavgifter
Scroll to Top