Det var i tisdags som Ever Given gick på grund i Suezkanalen och man vet inte hur lång tid det kommer att ta att få loss henne // Foto: Getty Images

Artiklar

Stoppet i Suezkanalen kostar miljarder varje dag

300 fartyg står på kö efter bjässens grundstötning

Text: Martin Strömberg • 2021-03-26 Uppdaterad 2021-06-09

 

Det är fortfarande stopp i Suezkanalen efter att det 400 meter långa containerfartyget Ever Given gick på grund i tisdags morse.

Man har försökt få loss henne på en mängd olika vis och just nu gräver man under bjässen med vanliga grävmaskiner.

30 procent av världens containerlast och 10 procent av alla olja fraktas via den smala farleden mellan Röda havet och Medelhavet och ett stopp är besvärligt och dyrt.

Varje dag passerar normalt sett cirka 50 lastfartyg via Suezkanalen, men just nu står cirka 150 fartyg på kö på varje sida och stoppet beräknas kosta cirka 10 miljarder kronor – varje dag, enligt The Guardian.

Blockeringen kan också få stora konsekvenser för världshandeln. Den har rubbat ett intrikat nätverk av leveranskedjor och när fartygen väl kan börja trafikera kanalen igen så kan det bli stopp i världens containerhamnar.

– Det blir en ketchupeffekt. Vi har då alla fartyg som stått i kö plus de som skulle ha kommit ändå. Det kan bli ordentliga köer i norra Europas hamnar, säger Lars Jensen, dansk sjöfartsexpert, till al-Jazeera.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Containerfartyg har fastnat på tvären

Containerfartyg mejade ner kranar i hamnen

TV: Två containerfartyg i hamnkrasch


Text: Martin Strömberg • 2021-03-26
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top