Till skillnad mot kopiorna har Jerryn dubbelskrov och är riktigt stabil // Foto: Privat

Artiklar

Glädje i stor skala

"Det är lite som att köra gokart"

Text: Fredrik Olsson • 2020-08-06 Uppdaterad 2021-06-09

 

En pytteliten motorbåt i en film gjorde stort intryck på Mathias Byström 1988. En man sittande djupt nedsjunken i en förkrympt motorbåt, som i proportionerna ser ut som en dagtursbåt, kör fram till Stig-Helmer och föremålet för hans ömma låga Anna-Vera och frågar om de har öl.

Det hela tar några sekunder, men scenen, eller snarare den lilla båten, etsade sig fast på Mathias näthinna, och på elvaåringars vis började han drömma om att få köra, eller kanske till och med äga, en.

Det har gått ett antal år sedan dess, men ända upp i vuxen ålder har Mathias haft ett gott öga till den minst sagt udda båtmodellen Jerry. När han för några år sedan av en händelse fick syn på ett exemplar i snudd på originalskick vaknade intresset till liv igen.

Det blev inget köp den gången, båten blev alltför dyr, men sedan dess har han letat lite mer aktivt, dock utan att nå ända fram.

Glädje i stor skala
21 knop kom Mathias Byström upp i denna finvädersdag på Vänern // Foto: Privat

 

– Många av Jerry-exemplaren man ser på köpsajter eller auktioner är i ganska dåligt skick. Och är de inte det går de istället upp rejält i pris, säger Mathias.

Det finns också många kopior, byggda efter succén med filmen, men det Mathias ville ha var en äkta Jerry, precis som den han en gång såg i filmen. I höstas fick han napp och åkte till Uppsalatrakten för att hämta hem sin nya dyrgrip. Båten och motorn var ganska slitna, men i gott allmänt skick.

– Från början hade jag bara tänkt att göra så att den gick att köra med, men till slut blev det ändå så att jag gick “all in”. Det brukar bli så för mig, skrattar Mathias

Glädje i stor skala
Redo för lysande comeback med snygga LED-strålkastare på targabågen // Foto: Privat

 

Sedan dess har han arbetat för att få båten att bli så lik originalet som möjligt. När han köpte den var skrovet blått, men nu ser det mer ut som i filmen. Motorn, en 9,9-hästars Mercury, har Mathias gett en rejäl översyn, plus att han har byggt ett litet elsystem som drivs med hjälp av ett motorcykelbatteri. Med dess hjälp kan han använda lanternor och en ganska kraftig LED-strålkastare på targabågen.

I början av juni tog Mathias premiärturen i Vänern och i skrivande stund har det blivit några till. I fint väder med ganska lätta vindar helgen före midsommar kom ekipaget upp i 21 knop. Det var vackert så, tyckte Mathias. I och med att man är närmare vattenytan än på en vattenskoter upplevs det som ganska hög hastighet.

– Det är lite som att köra gokart. Till skillnad mot kopiorna jag har sett har Jerryn dubbelskrov och är riktigt stabil. Men är det lite vågor blir det snabbt väldigt studsigt.

Nu förvarar Mathias sin Jerry på en liten ombyggd trailer (kolla), med vars hjälp han enkelt kan skjutsa i båten, som bara väger 50 kilo, för en tur på Vänern.

En sådan båt väcker förstås både nyfikenhet och glädje. När Mathias passerade båtklubben där han har sin andra båt, en Finnmaster T7, blev det allmän uppståndelse.

– Där ligger många båtar, och många av dem är ganska stora och dyra, som några Princess, men när jag körde förbi kom det massor av folk ut på bryggorna. De skrattade, vinkade och hejade.

Glädje i stor skala

TV: Se de coola minibåtarna

TV: Två personer i en minibåt – och här sjunker den


Text: Fredrik Olsson • 2020-08-06
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top