Enligt en undersökning släpper kryssningsfartygen ut betydligt mer än flygplanen // Foto: Royal Caribbean
Större miljöbovar än flyget
Ny undersökning: Kryssningsfartygen släpper ut tre gånger så mycket som flygplan
Att semestra ombord på ett kryssningsfartyg har blivit allt populärare.
I fjol kryssade 26 miljoner människor världen över – nästan en fördubbling sedan 2009, enligt Cruise Lines International Association.
Men nu visar det sig att kryssningsfartygen släpper ut betydligt mer koldioxid än flygplan, som ofta nämns som de stora miljöbovarna.
Ett danskt konsultföretag för marin verksamhet, HOK Marineconsult, har tagit fram siffror som visar att en kryssningsbåt orsakar upp till tre gånger så mycket koldioxidutsläpp per passagerare och kilometer som ett flygplan.
Resultaten bygger på genomsnittliga utsläpp från 157 kryssningsfartyg i olika storlekar.
Enligt Hans Otto Kristensen, som ligger bakom beräkningen, utgår siffrorna från oljeförbrukning och hastigheter som rederierna själva har rapporterat in fram till 2014, men som han anser är representativa än i dag.
– Jag blev själv förvånad över att nivåerna var så pass höga. Kryssningsfartygen har nästan levt sitt eget liv och få har egentligen brytt sig om deras utsläpp av koldioxid. Det är ett gammalt problem, men det är först på senare tid som branschen har börjat ta tag i det, säger Kristensen till TT.
Han säger att utsläppen har med själva transporten på vatten att göra. Det går inte ”att flytta på ett lyxhotell ute till havs utan att det går åt stora resurser”, påpekar han.
– Det låter banalt, men det är i grunden det som orsakar den höga energiförbrukningen. Det är också därför ett snabbare fartyg förbrukar mer energi per transportenhet.
Även i Sverige är kryssningstrenden tydlig.
Stockholms hamnar, den största destinationen för kryssningstrafik i landet, fick besök av 619.000 passagerare under årets säsong.
– Det är en fantastisk utveckling och en fantastisk produkt. Som jag ser det är det klimatsmart med kryssningar eftersom man är många på samma enhet och vi i Östersjöområdet ligger steget före för att bli ännu miljövänligare, säger Stefan Scheja, kryssningsansvarig vid Stockholms hamnar.
Text: Martin Strömberg • 2018-11-28
Artiklar • Båtnytt