Alltifrån båtvatten till innovativa fendrar visades på mässan i Cannes. Foto: Elinor Karlin

Cannes Yachting Festival

Superlätta fendrar och surfbräda av sjögräs

Praktiskt Båtägande har besökt Cannes Yachting Festival myllret av båtar, Riviera sol och miljonärsglans och vi hittade några prylar som stack ut lite extra.

Text: Elinor Karlin • 2023-09-18 Uppdaterad 2023-09-18

Känns dina fendrar bängliga och skrymmande? I Cannes var flera av båtarna utrustade med en helt annan fender än vad vi vanligen ser i svenska gästhamnar. Fendertex, som den heter, består av en ganska ordinär blåsa i ett relativt tunt plastmaterial som täcks av en helstickad strumpa i textil. I toppen sitter en ventil som tillåter enkel i- och urpumpning av luft. Resultatet är en fender som blir otroligt platseffektiv eftersom den lätt går att tömma, och väsentligt mycket mer lättviktig än de PVC-fendrar som vi oftast använder. 

Fendertex kommer i alla storlekar – och dessutom i alla färger. Foto: Elinor Karlin

– Hela teknologin ligger i textilen, och inte i själva blåsan. Den är rundstickad i cylinderform och klarar därför av att ta all belastning och nötning. Ligger du mot något som är särskilt aggressivt, typ betong, så kan du sätta på ett extra skydd, berättar Tiphaine Almeras på Fendertex. 

Blåsan går att byta ut separat om den skulle gå sönder. Fendern blåses upp med en elektrisk eller manuell pump, bara den klarar att pumpa till 0.35 bar. Produkten har funnits på marknaden i nio år och utvecklades först för superyachter, så de är byggda för att klara mycket vikt. I dag finns fendrarna i alla storlekar. Om man alltid har fendrarna pumpade så rekommenderas man att kolla lufttrycket ungefär varannan månad. 

I avdelningen för nya innovationer träffar vi Jérémy Lucas som tillverkar surfbrädor – av sjögräs och gammal avlagd Dyneema. Resultatet blir ett material som lämpar sig väl för 3D-printing, med vilket han bygger en struktur som utgör hela grunden i surfbrädan. 

– Sedan har jag fyllt brädan med epoxylack, men du kan egentligen använda vilken fiber du vill. Det är bara för att göra brädan vattentät. Du kan till och med använda bambu, säger han. 

Jérémy Lucas har utvecklat brädan och företaget har bara en dryg månad i bagaget när han kommer till mässan. Foto: Elinor Karlin

Han är själv sedan 15 år tillbaka en passionerad surfare, och produkterna han har med sig hit till mässan är egentligen prototyper. Företaget Paradoxal Surfboards är så nytt att det bara varit registrerat i fyra veckor. Han ser stor potential för materialet och hoppas kunna använda det även till andra vattensportsprodukter. 

– Det här materialet är mer solitt än både polystyren och polyuretan, så du kan bara föreställa dig livslängden på den här brädan!

Tillgång till bra dricksvatten är ett mindre problem i Sverige, men desto större i de flesta andra europeiska länder. På många platser köper man i regel flaskvatten som man tar med sig ombord på båten, inte minst i Frankrike. Därför var det roligt att se en ny lösning för vattenrening ombord, för den som fyllt vatten rakt i färskvattentanken. 

– Vår produkt renar vattnet med hjälp av omvänd osmos, det är det bästa sättet att göra det på. Det är ett filter som tar bort alla bakterier och partiklar ur vattnet, säger Hugo Couapel som driver French Eaux. 

Filtret sitter i en tvåliterstank, och hela produkten kan rena 2 till 3 liter vatten på tio minuter. Filtret behöver bytas ut efter 6–12 månader.

Här visas renat respektive smutsigt vatten upp. Bakom skymtas den vita tvåliterstanken med filtret. Foto: Elinor Karlin

Text: Elinor Karlin • 2023-09-18
ArtiklarBåtmässaBåtprylarCannes Yachting Festival
Rulla till toppen