Artiklar

Sven Yrvind tipsar om sjösjuka

Sven Yrvind, nu drygt 70, har sedan ungdomen seglat många sjömil på de stora oceanerna i olika mindre farkoster, både ensam och med andra, och blev den första svensk som ensam rundade Kap Horn.

Text: • 2015-09-11 Uppdaterad 2021-06-09
Sven Yrvind tipsar om sjösjuka
Sven Yrvind Foto: Johannes Nordemar

TV: Sven Yrvind sågar dagens båtliv

TV: Sven Yrvinds tips till ett extraordinärt båtliv

Köp Praktiskt Båtägandes Guide för att bemästra sjösjuka här

Har du några tips om hur man undviker sjösjuka ute till havs?

– Lägg dig under en grön ek!

Sven skrattar när PB menar att det kan vara svårt att få tag i en grön ek ute till havs. Men kanske ligger det en poäng i det, för ekar finns bara på land. Så ligger man under en sådan är risken för sjösjuka minimal. Vi fortsätter med nästa fråga:

Drabbar sjösjuka alla eller är vissa “immuna”?

– Vissa drabbas inte alls. Till exempel seglade jag över Atlanten med den där unge killen [Thomas Grahn, red:s anm.], och han hade absolut ingen sjösjuka. Vi seglade en Vega och det blåste storm, men han stod och stekte ägg och kände ingenting.

Vad kan man göra?

– Problemet är att de flesta inte är ute tillräckligt länge. Det tar tre dagar till en vecka tills kroppen vant sig. Då går det för det mesta över av sig själv.

Finns något läkemedel du kan rekommendera?

– En tjej jag seglade med fick väldigt stora besvär som höll i sig flera veckor. Det var för fyrtio år sedan nu. Men förra sommaren seglade vi igen och hon hade då köpt en sorts armband med en punkt på och då blev hon inte sjösjuk över huvud taget.

Ingen huskur att tipsa om?

– Den där eken!

Text: Martin Leisborn


Text: • 2015-09-11
ArtiklarLivetOmbordSegelbåtsjösjuka
Scroll to Top