Vid första provturen testades i första hand batterier och drivlina. Foiling kommer i nästa steg. Bild: Candela Speed Boat AB

Artiklar

Svenska elbåten på bärplan premiärkörd – ”Vi har Tesla att tacka för allt”

I mitten på augusti sjösattes och provkördes den svenska elbåten Candela för allra första gången. Ett stort steg är taget för en av världens första elbåtar på bärplan. Så här såg det ut.

Text: Jens Augustinsson • 2016-08-26 Uppdaterad 2021-06-09

För 18 månader sedan fanns bara en dröm om en elbåt på bärplan på några datorrenderingar. Med dessa skisser i hand började jakten på sponsorer.

Hur det arbetet gick?

Jo, det gick så bra att tidigare i veckan sjösattes och provkördes elbåten Candela för första gången. Och i orderblocket finns 34 signaturer från människor flera hörn av världen, som väntar med spänning på att få hämta ut sitt eget exemplar.

 

– Det här känns otroligt roligt. Vi började med att testa batterier och drivlina. Vi har inte foilat än utan tar ett steg i taget, berättar Gustav Hasselskog, en av männen bakom Candela.

De tuffade runt i 14-15 knop som mest och var på det hela taget nöjda med de första provkörningarna. Nästa steg blir att börja testa och kalibrera alla sensorer i bärplanssystemet. Så det dröjer ytterligare ett tag innan de förbeställda båtarna kan börja byggas och levereras.
Vi väntar också själva med spänning på att få provköra denna världsnyhet och återkommer med rapport så fort vi bara kan.

Tajmingen för Candelas färdigställande kunde nog inte varit mer rätt. Elbilar är på väg att hitta en naturlig plats på våra vägar. Och några som lyckats väldigt väl så här långt är amerikanska Tesla. De vet nog inte om det själva, men elbilen Teslas framgångar de senaste åren har fungerat som en ovärderlig draghjälp för Gustav Hasselskog och gänget runt Candela. Gustav berättar att en stor majoritet, runt 85 procent, av de som förbeställt en Candela redan sen tidigare är Tesla-ägare.

Många Tesla-ägare har vittnat om att de aldrig kommer gå tillbaka till fossila bränslen och en Candela passar perfekt in för att ytterligare markera deras nya livsstil.

Trots noll marknadsföring på andra sidan Atlanten har ryktet om den svenska elbåten spridit sig dit, och återigen tror Gustav Hasselskog att de har Tesla att tacka, då Candelas facebookpostningar snabbt sugs upp på Teslaforum.
– Vi har hittills sålt tre båtar till Kalifornien, någon till Seattle och ytterligare några till ställen runt om i landet som jag aldrig hört talas om tidigare, berättar Gustav Hasselskog.

Och även ni läsare på Livetombord har hela tiden varit säkra på er sak. När vi i början på förra året ställde frågan ”Tror du att Candela blir en hit?” här på sajten, var det hela 75 procent av er som svarade ja.

Gustav Hasselskog underskattar inte hjälpen de fått tack vare Teslas framgångar. Förutom att Tesla-ägarna nu springer ner dörrarna i Candela-butiken, så har det säkert också övertygat många investerare om att eltekniken nu också är mogen att gå till sjöss och att man vågar satsa på den.  

 – Hade inte Tesla funnits så hade det inte gått för oss. 

Svenska elbåten på bärplan premiärkörd –
Bild: Candela Speed Boat AB
Svenska elbåten på bärplan premiärkörd –
Bild: Candela Speed Boat AB
Svenska elbåten på bärplan premiärkörd –
Bild: Candela Speed Boat AB

Svenska elbåten Candela flyger ovanför vattnet

TV: Därför är svävande båtar framtiden – vi kollar in Hydros HY-X

Quadrofoil: Ta dig fram som en insekt på vattnet

TV: Båten gör 50 knop – med skidor under skrovet


Text: Jens Augustinsson • 2016-08-26
ArtiklarLivetOmbordElbåtarMotorbåt
Rulla till toppen