De nya svenska ägarna har tankar på att införa ännu en båtklass i VOR // Foto: Ainhoa Sanchez/VOR

Artiklar

Svenska seglarprofiler tar över Volvo Ocean Race

"Vi kommer att fortsätta att förnya oss"

Text: Martin Strömberg • 2018-06-01 Uppdaterad 2021-06-09

Tre kända, svenska seglingsnamn kommer att spela en ännu större roll i Volvo Ocean Race framöver.

Richard Brisius, Johan Salén och Jan Litborn, kommer i framtiden att styra Jorden runt-kappseglingen och tar över ägarskapet.

Volvo Group och Volvo Cars, som ägt tävlingen tillsammans de senaste 20 åren släpper över ansvaret till Atlant Ocean Racing Spain.  

Brisius och Salén var själva med i tävlingen 1989-90 och klev därefter in som framgångsrika projektledare för EF Language (1997-98) och Ericsson 4 (2008-09). I den senaste upplagan av tävlingen skötte de Team SCA som seglade med en helt kvinnlig besättning. 

I november 2017 utsågs Brisius och Salén till President respektive co-President för den pågående upplagan av Volvo Ocean Race och nu tar de över huvudansvaret.

– Vi har långsiktiga mål och är fast beslutna om att tävlingen kommer gå från styrka till styrka som ett hållbart ledande internationellt evenemang. Jag ser fram emot att vara en del av att utveckla den här unika tävlingen genom att samarbeta med lag, städer, Volvo och våra partners, skriver Brisius.  

– Jag är lyckligt lottad med att många av mina drömmar har gått i uppfyllelse. Först min dröm om att segla tävlingen, följt av drömmen om att ha hand om ett lag och nu drömmen om att kunna styra framtiden för tävlingen.

Organisationen har redan ventilerat tankar om att eventuellt införa ännu en båtklass till tävlingen 2021. 

– Vi kommer att fortsätta förnya oss, och det är positivt att vi från dag ett kan tänka långsiktigt eftersom vi redan har säkrat resurser för att kunna genomföra nästa race, berättar Johan Salén.  

TV: Här är olyckan framme i Volvo Ocean Race

TV: Volvo Ocean Race-båtarna renoveras för mångmiljonbelopp – per båt


Text: Martin Strömberg • 2018-06-01
ArtiklarBåtnytt
Scroll to Top