Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 är en av fem svenska besättningar som är klara för OS i Rio i sommar. Foto: Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing

Artiklar

OS-truppen klar: Så höga är förväntningarna på svenska medaljhoppen i segling

Svenska seglingstruppen till sommarens OS i Rio är klar. Fem besättningar som ska försvara Sveriges stolta seglingstraditioner i Olympiska Spel. I samtliga OS sedan 1996 har svenska seglare vunnit medaljer och totalt har det blivit 37 OS-medaljer i segling - så förväntningarna är stora.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-11 Uppdaterad 2021-06-09

– Vi kommer att ha ett stark lag i Rio. Vi är verkligen stolta över den utvecklingen våra seglare har haft sedan London 2012. Det kommer att bli svårt att toppa resultaten därifrån, med ett guld och ett brons, som var det bästa svensk segling gjort på över 50 år på OS. Men vår inställning är att matcha det, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Många andra besättningar har kämpat för att ta sig till OS. Men det är tuffa krav. Först ska Sverige ta en nationsplats, sedan gäller det för en besättning i den klassen att svara upp mot SOK:s och Seglarförbundets krav på en topp-8 nationsplats på vissa utvalda internationella tävlingar. I 49er har Sverige en nationsplats i Rio men SOK kommer inte att skicka en svensk besättning i klassen. Närmast kom Carl P Sylvan/Marcus Anjemark som bland annat var elva på världscupen i Hyères nyligen.

Klicka här för att se den svenska OS-truppen

– Sverige har flera duktiga 49er-seglare, inte minst Carl och Marcus. Men på de fyra tävlingarna som vi och seglarförbundet kommit överens ska vara OS-grundande har de inte klarat grundkriteriet som är topp-8 i världen. Därför kan de inte bli uttagna. Och det här med topp-8 gäller inte bara segling. Vi har samma krav i alla idrotter, säger Peter Reinebo som är verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté, SOK..

För seglarna väntar nu en intensiv förberedelseperiod med två träningsperioder i Rio på 12-14 dagar både i maj och i början på juli. Däremellan är det världscupen på OS-arenan från 2012 i Weymouth, Storbritannien och träning på hemmaplan. Programmet gäller samtliga OS-uttagna seglare, med undantag för Jesper Stålheim som seglar VM 10-18 maj.

De fem besättningarna är:

* Josefin Olsson i Laser Radial

* Lisa Ericson/Hanna Klinga i 49erFX

* Max Salminen i Finnjolle

* Jesper Stålheim i Laser

* Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470

– Det är en bra trupp. Lisa och Hanna vann nyligen i världscupen med en stark serie och de utvecklas hela tiden. Josefin befäster sin nivå när hon var tvåa både på EM och i världscupen. Hon har alltid podiumkapacitet, säger Peter Reinebo. 

De tre herrbesättningarna i OS-truppen är den nyblivne Europamästare i Laser, Jesper Stålheim, och guldmedaljören från OS 2012, Max Salminen, som tog sin OS-plats i Finnjolle efter att ha blivit femma på VM, samt Anton och Fredrik i 470.
– Max har en förmåga att samla ihop sig när det gäller. Jesper ska nu segla VM i Mexiko. Anton och Fredrik gjorde en stark insats, i världscupen i Hyères för två veckor sedan, men tappade medaljen på en incident i den sista avgörande medaljfinalen, säger Reinebo.

Gillade du artikeln? Klicka gärna här och följ oss på facebook för dagliga nyheter och nyttigheter om båtar och båtliv

OS-truppen klar: Så höga är förväntningarna på svenska medaljhoppen i segling
Josefin Olsson, Laser Radial. Foto: Dan Ljungsvik
OS-truppen klar: Så höga är förväntningarna på svenska medaljhoppen i segling
Lisa Ericsson/Hanna Klinga, 49er FX. Foto: Dan Ljungsvik
OS-truppen klar: Så höga är förväntningarna på svenska medaljhoppen i segling
Max Salminen, Finnjolle. Foto: Dan ljungsvik
OS-truppen klar: Så höga är förväntningarna på svenska medaljhoppen i segling
Jesper Stålheim, Laser. Foto: Dan Ljungsvik
OS-truppen klar: Så höga är förväntningarna på svenska medaljhoppen i segling
Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, 470. Foto: Dan Ljungsvik

Fredrik Lööf och Max Salminen ska vinna Americas Cup

TV: Följ svenska America's Cup-seglarna i TV

TV: Här kastas elitseglaren iväg på en flygtur


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-11
ArtiklarLivetOmbordKappsegling
Scroll to Top