Båten som allra flest använder som sökord på Blocket // Foto: Youtube

Artiklar

Svenskarnas favoritbåt nummer ett

Samma båttyp i topp som vanligt när Blocket undersöker

Text: Martin Strömberg • 2019-06-24 Uppdaterad 2021-06-09

Många svenskar funderar på att köpa en båt de närmaste åren. I Blockets undersökning genomförd av Yougov framgår det att var femte svensk (18 %) är intresserad av att bli båtägare innan sommaren 2022. När beslutet om att skaffa båt väl har tagits tror de flesta potentiella eller nuvarande båtägarna (18 %) att de skulle behöva leta i en månad innan köpet är genomfört.

Utbudet av båtar på begagnatmarknaden är stort och just nu säljs i snitt 62 procent av alla annonserade båtar inom loppet av en vecka. Med andra ord är det en perfekt tid för den som säljer att lägga upp en annons, och som köpare bör man vara på hugget, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Och det är snipan som är mest sökt, precis som vanligt. Svenskarnas kärlek till snipan har hållit i sig länge.

På frågan hur gammal båt man skulle kunna tänka sig att köpa svarar de flesta potentiella och nuvarande båtägare (24 %) att åldern på båten inte spelar någon roll följt av 20 procent som anger att båten de köper får vara max 6-10 år gammal. Endast 2 procent anger att de inte skulle kunna tänka sig att köpa en gammal eller begagnat båt. 

– Det är härligt att se att många svenskarna har en positiv inställning till att köpa begagnad båt. Nyproducerade båtar tappar i värde fort och du kan därför spara stora summor genom att välja en som har några år på nacken, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Idag har 21 procent av svenskarna något slags vattenburet fordon (båt, kanot, vattenskoter) och ägarna har i genomsnitt 15 års erfarenhet.  

 

Mest sökt i båtkategorin just nu:

1. Snipa

2. Buster

3. Nimbus

4. Styrpulpet

5. Flipper

6. Segelbåt

7. Yamarin

8. Ryds

9. Uttern

10. Motorseglare

 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5-10 april har sammanlagt 2209 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, varav 474 båtägare, 307 som inte äger båt men överväger att köpa båt och 1428 som inte äger båt och inte överväger att köpa båt.

 

Alla älskar en snipa

Här är motorsnipan som ger dig respekt i skärgården

TV: Här är fiskesnipan som gör 60 knop


Text: Martin Strömberg • 2019-06-24
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top