Försäljningen av nya båtar ökade under förra året med minst 25 procent jämfört med 2019 // Foto: Martin Strömberg

Artiklar

Sweboat: ”Risk att det kommer att bli båtbrist”

Båtproduktionen hann aldrig ikapp under glödhett 2020.

Text: Martin Strömberg • 2021-02-08 Uppdaterad 2021-06-09

 

Efter en mycket skakig vår vände siffrorna uppåt i maj och 2020 blev ett historiskt år för båtbranschen. En preliminär sammanställning visar att försäljningen av nya båtar ökade med minst 25 procent jämfört med 2019 – troligtvis mer än så. Och ökningen kunde varit ännu större om det funnits tillräckligt med båtar i produktion.

Flera båthandlare sålde snabbt slut på sina lager, vilket ökade trycket på produktionen som aldrig hann ikapp under säsongen.

– De som inte fick tag på en ny båt till förra sommaren har redan beställt en inför denna säsong, så det finns en risk att det kommer bli båtbrist även i sommar. Vissa producenter har redan beställningar för 2022, säger Mats Eriksson, VD på Sweboat, Båtbranschens Riksförbund i ett pressmeddelande.

 

Allt för Sjön lanserar ny app

VIDEO: Häng med på provsegling av Hallberg–Rassy 50

Samtidigt ökade omsättningen på begagnade båtar dramatiskt och på Sweboats annonssajt sökbåt.se gick antalet visningar upp med nära 200 procent till 2,5 miljoner unika besökare.

– Även eftermarknaden, med försäljning av reservdelar och tillbehör, gjorde ett rekordår med en försäljningsökning uppåt 50 procent enligt rapporter från våra medlemsföretag, fortsätter Mats Eriksson.

Ett bra tillfälle för den som vill köpa båt brukar vara att besöka Båtmässan i Göteborg för att inspireras och ta del av produktnyheter. När coronapandemin i år sätter stopp för mässan har man istället valt att sjösätta initiativet Västkustens Båtvecka 5–14 februari, där ett 30-tal båthandlare och organisationer kommer visa upp det bästa och senaste som båtlivet har att erbjuda.

– När vi i år inte kan vara den fysiska mötesplatsen för utställare och besökare så samlar vi istället alla båtentusiaster digitalt. I evenemangskalendern på båtmassan.se kan man ta del av såväl digitala seminarier som coronaanpassade arrangemang längs västkusten. Det är många som längtar efter en båtsommar just nu, säger Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan i Göteborg.

 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Europas bästa segelbåtar har utsetts – vår expert i juryn!

Först i Sverige – Praktiskt Båtägande testkör Axopar 22 Spyder


Text: Martin Strömberg • 2021-02-08
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtförsäljningBåtmässaSweboat
Rulla till toppen