Den 1 augusti 2021 trädde en ny lag i kraft som ger Tullverket utökade befogenheter // Foto: Tullverket

Artiklar

Sweboat välkomnar nya lagen

"En stor seger för alla båtägare"

Text: Martin Strömberg • 2021-08-16 Uppdaterad 2021-10-05

 

Varje år stjäls båtar och båtmotorer för över 300 miljoner kronor i Sverige. Det är ett stort problem för såväl enskilda båtägare som hela båtbranschen. I år har det varit extra bekymmersamt eftersom det har varit svårt att få tag på nya motorer på grund av den globala komponentbristen orsakad av pandemin.

De allra flesta båtar och båtmotorer som stjäls förs ut ur landet. Problemet har varit att Tullverket inte har haft möjlighet att själva ingripa för att förhindra att misstänkt stöldgods lämnar landet. Den 1 augusti 2021 trädde en ny lag i kraft som ger Tullverket utökade befogenheter att stoppa misstänkt brottslighet vid gränsen.

– Den här förändringen är en stor seger för alla båtägare och Sweboats alla medlemmar och kommer att betyda mycket för båtbranschen, säger Mats Eriksson, Vd för Sweboat.

 

Sweboat välkomnar nya lagen
Mats Eriksson, Sweboats Vd, är nöjd med den nya lagen men det finns ännu mer att göra // Foto: Sweboat

 

Sweboat är båtbranschens riksförbund och man har ägnat många dagar åt hårt påverkansarbete för att få till stånd beslutet. Ett stort antal möten i Riksdagshuset, enskilda samtal med beslutsfattare, debattartiklar, insändare och ett mycket värdefullt samarbete med 11 andra branschorganisationer som lider av samma problem samt representanter från Polisen, NOA, Trygghetskommissionen, Tullverket och Kustbevakningen.

– Det är glädjande att flera års påverkansarbete till sist gav resultat och att politiken lyssnat, säger Mats Eriksson.

Den nya lagen innebär att enskilda tulltjänstemän nu kan ingripa om de misstänker att stöldgods är på väg att föras ut ur landet, till exempel om någon försöker föra ut många båtmotorer utan relevanta kvitton. Tidigare har det krävts att polisen själva har ingripit. Nu räcker det med att tullen för en dialog med polisen för att kunna hålla kvar misstänkta och i brådskande fall agera helt på eget initiativ.

– Men Tullverket måste också få mer resurser och troligen en annan, ny kompetens, påpekar Mats Eriksson. De måste kunna bedöma vad som är stöldgods vid kontroller och då måste Tullen upparbeta kanaler för hur man identifierar stöldgods och hur man kopplar det till ett brott. Där har till exempel Larmtjänst en viktig roll och i dess förlängning försäkringsbolagen som i sin tur behöver signaler från handlare och båtklubbar. 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Riksdagen vill ge Tullverket ökade befogenheter

Nytt lagförslag: Utökade möjligheter för Tullverket

Nu ska kampen mot stöldligorna skärpas


Text: Martin Strömberg • 2021-08-16
ArtiklarLivetombord.seMats ErikssonmotorstöldStöldligorSweboatTullverket
Scroll to Top