Den första Barracudan där du verkligen kan övernatta sex personer med hyfsad bekvämlighet och samtidigt få en ren fiskemaskin // Foto: Mikael Mahlberg

Artiklar

TEST: Beneteau Barracuda 9

Barracuda 9 är en smart båt med brett användningsområde för dig som vill få mycket för pengarna och inte stirrar dig blind enbart på fiskelyckan.

Text: Anna Sandgren • 2019-11-06 Uppdaterad 2021-06-09

 

Beneteaus uppdatering av deras populära sportfiskeserie började med Barracuda 6 och följs nu upp av nya Barracuda 9. Modellen har genomgått en uppdatering för att uppfylla dagens krav på gångegenskaper, smart layout och förbättrad sportfiskeanpassning.

Nytt är bland annat sidodörren, pentryt, förbättrade övernattningsmöjligheter och att du kan få båten med dubbelmontage på upp till 500 hästkrafter. Även det stegade luftsmorda djupt v-bottnade skrovet, som båten för övrigt delar med Antares 9 OB är helt nytt.

Barracuda 9 går att få antingen med singel- eller dubbelmontage.

Vi testkör båten i samband med lanseringen utanför Barcelona. På akterspegeln sitter maxmotorstyrkan,

i det här fallet dubbla 250-hästare.

Dagen till ära går vågorna på Medelhavet höga, och den maxfart vi når upp i, cirka 43 knop, torde kunna bli än högre vid mer lugna förhållanden.

 

 

 

TEST: Beneteau Barracuda 9
Fördäcket bjuder på plats för fiskaren, men också för umgänge och sociala stunder i soffan. Foto: Mikael Mahlberg

 

Att påstå att Barracuda 9 är en bekväm högfartsbåt skulle vara att ljuga. I toppfart är det skakigt och vi får höja våra röster rejält för att överrösta skrovljud och motorbuller. Jag drar ner till strax över cirka 30 knop och körupplevelsen blir enhelt annan – så även ljudvolymen inne i hytten.

Nu är det riktigt bekvämt och vi glider bekymmersfritt fram över vågorna. Visst får vindrutetorkarna jobba hårt och visst slår det bitvis i de höga vågorna, men det är ofrånkomligt med tanke på dagens väderförhållanden.

En lämplig marschfart ligger runt cirka 23 knop.

Motorerna som satt på vår testbåt var från Suzuki. I Sverige har Frydenbø inlett ett samarbete med Beneteau, så köper du båt på hemmaplan får du den utrustad med någon av Evinrudes motorer. Föredrar du singelmontage så är Barracuda 9 klassad för upp till 500 hästkrafter.

Du kan också välja att få rostfria bränsletankar och dessutom öka volymen på dem så att de rymmer hela 600 liter. En fördel för den som vill utnyttja det faktum att båten är CE-märkt för kategori B och köra långa

sträckor utomskärs. Som standard ingår två 200-literstankar.

 

TEST: Beneteau Barracuda 9
Den breda förarsoffan är bekväm och har plats för två personer. Sikten är god och ratt och reglage bekväma. Foto: Mikael Mahlberg

 

Ett plus är att Beneteau valt att separera tankarna och placera dem på varsin sida under akterdäck. Du växlar sedan med en enkel knapptryckning mellan dem. Bränsletankarnas placering frigör ett utrymme mitt under

akterdäcket. Det är så pass stort att du här både snabbt och enkelt får plats med massor av packning, båtens alla dynor eller en gummijolle.

Akterdäcket är stort, rejält mycket rymligare än på Barracuda 8, och planerat för att du smärtfritt ska kunna röra dig obehindrat med spön och annan utrustning.

Det är ju trots allt en sportfiskebåt vi testar.

Ändå har Beneteau lyckats få in allt det där som behövs för att också skapa en vettig familjebåt. Här återfinns samma typ av ned- och uppfällbara sittbänkar som hos de mindre Barracudamodellerna och du kan placera ett stort matbord mellan dem för att skapa en matplats för 4–6 personer.

Självklart finns här också en stor fiskestation med inbyggd färskvattenspump. En bred dörr leder till badplattformen.

Vi sitter skyddade och torra i den ljusa och välplanerade hytten. Ljuset flödar in från de ovanligt stora och

många fönsterrutorna. Taket är försett med flera skylights och en taklucka med rejält handtag för snabb öppning och stängning. Skjutdörrarna i aktern bidrar också till extra ljusinsläpp och gör det möjligt att öppna upp ut mot akterdäck. De två sofforna i aktern är snedställda för att möjliggöra skjutdörrslösningen, du behöver helt enkelt en gång mellan dem för att kunna passera in och ut på akterdäck.

 

TEST: Beneteau Barracuda 9
Funktionellt och genomtänkt. De många fönstren, det stora glastaket och takluckan ger rymd. Ett plus för god ståhöjd. Foto: Mikael Mahlberg

 

Som förare sitter jag bekvämt på den breda soffan och har även plats för den medpassagerare som vill åka framåtvänd. Sikten är utmärkt åt alla håll och de två vindrutetorkarna jobbar på bra för att få undan det översprutande vattnet.

Ratt och reglage är bekväma. Här finns plats för en 12-tums infälld plotter. Vår båt är dessutom försedd med bogpropeller. Bogpropellern är ett vettigt tillval för ovana båtförare då Barracuda 9 är hög för sin längd och utgör ett rejält vindfång.

Medpassageraren på förarsoffan har fått ett eget handtag att hålla sig i, vilket är bra. Men det allra bästa med förarplatsen är förutom den goda sikten, skjutdörren.

Den gör accessen ut på däck snabb och underlättar för dig att lägga till även när du är ensam ombord. Dessutom har båten en sidodörr i de höga och väl skyddande friborden. Dörren är placerad i direkt anslutning till skjutdörren, vilket gör det enklare att stiga i land och ombord. Passagen upp till fördäck är säker tack vare hög reling och rejäla grabbräcken. Det går överlag snabbt att förflytta sig ombord. På fördäck finns en soffa och två separata sittbänkar samt välplacerade mugg- och spöhållare.

I hytten återfinns det höj- och sänkbara bordet, som löper längs en pelare och går att skjuta upp hela vägen mot rufftaket. Det är samma smarta lösning som vi tidigare sett på de mindre Barracudasyskonen. Mellan sofforna går det även att lägga i en skiva för att få ytterligare en sovplats för två. Under förarsoffan är en rymlig kyl placerad och till babord om förarplatsen finns ett litet pentry och en vask med varm- och kallvatten, dolt under en lucka. Det duger för morgonkaffet, men kanske inte direkt för den stora festmåltiden. Strax intill är även nedgången till ruffen.

Det märks att Beneteaus designer tänkt till lite extra.

Utrymmena är välutnyttjade till max. Här väntar en bred dubbelkoj med rymliga förvaringsutrymmen och ett rikligt ljusinsläpp. Direkt till styrbord finns ett toalettutrymme med handfat, dusch och öppningsbart fönster.

Om babord är ytterligare en dubbelkoj placerad. En enkel och funktionell lösning bestående av en öppningsbar lös lucka i taket (som alltså blir en lucka i sittbrunnsdurken) bidrar till att släppa in frisk luft i stickkojen och lär få den klaustrofobiska att andas lugnare. Det här är den första Barracudan där du verkligen kan övernatta sex personer med hyfsad bekvämlighet och samtidigt få en ren fiskemaskin utan att behöva stå alltför barskrapad när båtköpet väl är gjort.

 
TEST: Beneteau Barracuda 9

Stor, smart WA från Beneteau

Drömbåten: Beneteau Swift Trawler 44

TV: Följ med ombord på Beneteaus nya brutala flaggskepp

Reportage: Båtnytt provseglar Beneteau med vingar


Text: Anna Sandgren • 2019-11-06
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen