Idén med tamphållare är väldigt god. Tyvärr är utförande och funktion på de testade inte tillfredställande. Läs om vad som brister. Foto: Nils Ahlén

Artiklar

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen

Det kan vara väldigt knivigt att fiska upp tampen när du kommer till bryggan. Tidningen Praktiskt Båtägande har provat fyra modeller av tamphållare som ska göra livet lättare vid tilläggningen. Men resultatet blev något oväntat.

Text: Redaktionen • 2016-04-19 Uppdaterad 2021-06-09

Test: Så bra är Navicos nya 3D-ekolod

Text & foto: Nils Ahlén

En tamphållare på bryggan fyller egentligen två olika funktioner. Dels ska tampen kunna hänga där snyggt och fint i friska luften istället för att ligga sölig och full av alger nere i vattnet. Dels ska den vara lätt att komma åt, helst ska man bara kunna sträcka sig efter den utan att behöva använda båtshaken.

Klicka här för att komma direkt till testet

Givetvis finns det ett antal mer eller mindre snillrika uppfinningar för att lösa problemet. De kallas för tamphållare. Eftersom vi själva var intresserade av att lösa detta oerhörda problem begav vi oss till båttillbehörsaffärerna och ut på nätet för att införskaffa det bästa marknaden kunde erbjuda, och kom hem med fyra olika varianter.

Vi testade funktionen med att sätta fast dem i Y-bom, även om alla kan skruvas fast i en träbrygga och vissa även sättas på en stolpe. De som är avsedda för Y-bom fästs i allmänhet med någon form av band eller slangklämma runt själva bommen. En annan variant använder bulten till flytkroppen att även fästa tamphållaren i. Det kan vara bra att kontrollera vilka regler båtklubben tillämpar, alla är inte odelat positiva till att man börjar skruva på fästet för flytkroppen.

Så, försedda med våra testobjekt begav vi oss ner till båtklubben för att prova. Men var ska tamphållaren sitta? På Y-bommen längst akterut är ett alternativ. Å andra sidan är det sällan skrik och panik med att just få tag i aktertampen. Den får för all del gärna vara torr, men det är i allmänhet mer brådskande med att få tag i förtampen för att kunna spänna ut båten så att den inte går in i bryggan. Fast sätter vi tamphållaren på Y-bommen framme vid bryggan innebär det i alla fall att tampen blir hängande väldigt långt från båten, om den har en normalt avsmalnande form framme i stäven. Ett alternativ vore att sätta den i det klenare staget som går diagonalt på Y-bommen, men då fungerar inte alla de fästen vi har provat. Två av de testade hållarna var försedda med reflexer, vilket kan vara riktigt trevligt vid förtöjningar sena höstkvällar.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Tamphållaren ska kunna hålla uppe tampen, och är den tillräckligt stabil, och kroken i toppen utformad på rätt sätt, fungerar det att hänga både den egna och grannens tamp där. Tamp kan dock väga en hel del och somliga av hållarna veknade betydligt redan i den här delen av testet. Nästa del av testet rörde hållbarheten. Det får antas att inte alla tilläggningar blir perfekta och att tamphållaren då och då blir överkörd av peket eller att en tamp helt enkelt fastnar. De måste alltså hålla för stora påfrestningar och helst kunna böjas 90 grader. Här skilde det sig mellan de olika fabrikaten.

Inte så att vissa höll och vissa gick sönder, utan enbart i sättet de gick sönder på. För alla gick sönder. En del bröts rakt av, någon lämnade vassa glasfiberspröt. En gick inte helt av men där saboterades istället fästet. Någon i bekantskapskretsen föreslog en bit fjäderstål som skulle tåla påfrestningarna medan en annan påminde om en olycka då en tamphållare av hemmagjord modell i fjäderstål fastnade under avbärarlisten och sedan slog upp med full kraft och orsakade personskador. Så ingen av de testade produkterna var riktigt optimal. En hemmagjord lösning kan säkert fungera minst lika bra.

Humminbirds nya skapar kartor i realtid

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen
Mr. Mooring

Mr. Mooring

Pris: 368 kronor

Tillverkad av HD-polytelen och polykarbonat som sägs vara UV-beständigt. En stor bygel avsedd att kunna delas med grannbåten. Kan även fästas på påle med speciellt beslag eller skruvas direkt i bryggan. Känns stabil och klarar utan vidare vikten av tunga tampar.

Bra fastsättning med spännband. Går dock rakt av när den utsätts för böjning. Själva stången sitter fast i fästet med klamrar, så det är inte bara att kapa av en bit om den går sönder eller ska kortas. Fästs med spännband i Y-bommen. Fungerar på smala eller breda Y-bommar.

Plus

* Klarar mycket tamp utan att svikta

* Det finns många tillbehör

Minus

* Går av när den utsätts för böjning

Prenumerera på Praktiskt Båtägande: 6 nr + reservladdare 249 kr

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen
Hangit

Hangit

Pris: 395 kronor

En svensk uppfinning som egentligen består av två elrör med olika dimension som är trädda i varandra och ovanpå det en årklyka för att hålla tampen. Konstruktionen med dubbla rör gör den mycket tålig mot böjning. Tyvärr böjdes fästet i Y-bommen istället.

Dock finns det fäste för att fästa den i Y-bommens flottörfäste eller i en brygga, och då är det den i testet som tål att böja mest. Alla delar säljs separat, så det är lätt att byta ut en trasig del. Stången sitter fast i fästet med ett buntband, så fästet kan sitta kvar på Y-bommen under vintern medan själva stången plockas av. Försedd med reflex. Monteras med slangklämma som ingår.

Plus

* Stod emot böjning bäst av de testade produkterna

* Årklykan håller tampen i ett fast grepp

Minus

* Y-bomsfästet stod inte emot när hållaren böjdes

Nästa sida: Tamphållaren som kan kombineras med annan smart produkt

Så får du rätt kablar ombord

Så lagar du gelcoat

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen
Hands Upp

Hands Upp

Pris: 445 kronor

Treuddad gaffel i gummi att hänga tamparna på vid avfärd. Hands Upp sitter på en glasfiberstav med varmförzinkat bomfäste. Levereras med slangklämma för montage på alla förekommande Y-bommar. Dock oklart hur det ska fästas på Y-bommens klena del.

Fästet kan också klämmas under flottörbeslaget. Hands Upp går att böja till en viss gräns – innan den bryts av. I teorin skulle det gå att kapa en bit och fortsätta använda hållaren, men tyvärr sjönk staven när den gått av. Går att kombinera med Rope Upp tamphållare. Brickorna som följer med Rope Upp skruvas då fast i Hands Upp. Försedd med reflexer och finns även med stolpfäste.

Plus

* Rejäl gaffel som håller mycket tamp

* Reflexer

* Möjlighet att kombinera med Rope Upp

Minus

Går helt av vid böjning, risk att den sjunker

Prenumerera på Praktiskt Båtägande: 6 nr + reservladdare 249 kr

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen
Hang Up

Hang Up

Pris: 229 kronor

Tillverkad i svart plast och med fyra fingrar i toppen för att hålla tampen på plats. Fingrarna gick dock ganska snart av. Gick faktiskt inte av helt och hållet i testet men böjdes och knäcktes så att den inte gick att böja tillbaka.

Fästs i brygga med skruv eller på Y-bom med buntband eller slangklämma. Även om den inte gått sönder ganska kvickt hade hållaren för tampen varit alldeles för liten. Fästs med buntband i Y-bommen eller skruvas på brygga.

Plus

* Inget

Minus

* Fingrarna i toppen gick av fort

Nästa sida: Så gjordes testet

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen
Basfakta om produkterna.
Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen
Som alternativ kan flera av hållarna fästas i bulten som håller Y-bommens flytkropp på plats. Foto: Nils Ahlén

Så gjordes testet

Vi provmonterade alla tamphållare enligt tillverkarens anvisningar, både i för och akter. I praktiken måste detta göras när båten ligger mellan Y-bommarna, alternativt från en jolle. Fästena från Hands Upp och Hangit går att montera innan stången sätts dit, även om det är lite pyssligt att sedan få dit buntbandet eller skruven.

Vi provbelastade med en avsevärd mängd tamp för att kontrollera hållfastheten och hur mycket tamp som rymdes i hållaren. Sedan gjorde vi ett böjningsprov för att se hur mycket hållarna tålde för att simulera att hållaren fastnat under ett peke eller fastnat i en tamp.

Efter att testet utförts har det kommit till Praktiskt Båtägandes kännedom att Hangit låtit modifiera sitt fäste, den så kallade fotplåten. I vårt test är det dock det gamla utförandet som synats.


Text: Redaktionen • 2016-04-19
ArtiklarLivetOmbordTest
Rulla till toppen