961853.jpg

Artiklar

Test: Kylboxarna som räddar midsommarfesten

Komfort och bekvämlighet är viktigt under semestern. Det inkluderar kall dryck och fräscha råvaror till grillen. Praktiskt Båtägande har testat åtta kylboxar.

Text: • 2014-06-17 Uppdaterad 2014-06-17
Här hittar du hela testet av kylboxar

Livnär du dig på konserver när du är på sjön? Eller bunkrar du varje dag? Så såg fritidssjölivet en gång ut, men vem vill ha det så på semestern? Då ska det ju vara god och fräsch mat, kall öl och kall fil till frukosten. De flesta större båtar har fast inbyggda kylskåp eller kylboxar, men det är inte omöjligt att ordna med kylan även i mindre båtar. Det finns portabla kylboxar för alla behov. Många av dem kan dessutom göra tjänst som frysbox också och därmed komplettera ett befintligt kylskåp med möjlighet att medföra mat för långa perioder.

När det gäller båtliv är strömförbrukning numera en mycket viktig faktor för de flesta. Batterikapaciteten är nästan alltid begränsad och det är mycket som ska strömförsörjas, eftersom datorer, plattor och telefoner blivit nästan lika viktiga som maten. Den kyllösning du väljer behöver därför oftast vara så strömsnål som möjligt. Detta är dock naturligtvis också beroende av hur båten används – för dagsturer eller om du alltid förtöjer med tillgång till landström kan en billig box vara fullt tillräcklig.

Det finns två tekniker (egentligen tre) som används i kylskåp och kylboxar. Den enklaste och
billigaste utnyttjar den så kallade Peltiereffekten. Detta är ett termoelektriskt fenomen där likström flyter genom element av olika metaller eller halvledare och ger kyla på ena sidan om elementet och värme på den andra. Ett sådant termoelektriskt element kompletteras med en fläkt som leder bort värmen och ger en lätt konstruktion till ett lågt pris, men strömförbrukningen är ganska hög. Förutom fläkten finns inga rörliga delar, men med de spänningar som finns tillgängliga i en båt kan elementet inte kyla mer än ungefär 20 grader mot omgivningstemperaturen. Kompressorkylning är effektivare och mer komplicerat och är samma metod som används i kylskåpet du har hemma. Enkelt uttryckt handlar det om en värmepump som transporterar värme inifrån skåpet eller boxen till utsidan med hjälp av ett cirkulerande köldmedium. Kompressorn tar upp ganska stor plats och konstruktionen är mycket tyngre, men ger möjlighet till frystemperaturer och en noggrann temperaturreglering.

Den tredje kylmetoden utnyttjar absorptionsteknik och kan drivas med el, gasol eller fotogen,
men har lägre verkningsgrad och lämpar sig inte så väl för mobila tillämpningar.

I testet ingår sex kompressorboxar och två termoelektriska boxar i storlekar från 15 till 45 liter, en del enkelt bärbara och andra mera släpbara. Eftersom de är så rejält olika är de egentligen inte direkt jämförbara, utan bedömningen är till för att ge en uppfattning om vad de kan prestera. Sedan är det den tänkta användningen som måste avgöra. De flesta av tillverkarna har även liknande modeller i andra storlekar.

Testvinnaren, från Waeco, drar det längsta strået efter en mycket jämn kamp, främst för att den känns mest praktisk och genomtänkt. Den är dessutom den enda som är energiklassad. Priset är dock högt i jämförelse med de övriga och av boxarna i ungefär samma storlek finns det flera som är mer prisvärda.

Text & Foto: Anders Reuterswärd

Test: Vi tipsar om sju bra navigationsappar
Test: Väl rätt solcellsladdare
Guide: Så mastar du på båten – komplett nybörjarguide

Text: • 2014-06-17
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top