Hur bra står sig navigationsappen Embark i konkurrensen? Båtnytt har testat. Foto: Mikael Mahlberg

Artiklar

Test: Så bra är nya sjökortsappen Embark

Sjökortsapparna blir allt fler och mer avancerade. Båtnytts Max Carlgren har testat nya Embark, från norska I-sea och har både ris och ros att dela ut.

Text: Max Carlgren • 2016-10-03 Uppdaterad 2021-06-09

Norska I-sea har tagit fram en ny app för fritidsbåtar, efter att tidigare ha gjort marina navigationslösningar för kommersiellt bruk. Appen heter Embark och är gratis att ladda ned från Appstore och Google Play. Har du oturen att vara svensk måste du köpa sjökort för att kunna använda appen, det är en prenumeration för ett halvår eller ett år som kostar 229 respektive 369 kronor. I övriga elva länder som ingår kan du använda onlinekartor gratis men är tvungen att betala för offline–bruk, alltså för att ladda ned kartorna till appen.

Jag köper ett år för 369 kronor och kör igång. Kartorna är tydliga och du zoomar och panorerar med fingrarna. En stor fördel är att du även kan gå in på webben på embark.io och titta på dina kartor på datorn. Du kan även göra rutter som synkas till alla enheter, men när jag ska spara rutten stöter jag på patrull: det kostar 109 kronor om året att kunna göra rutter. Okej, det må det vara värt. Jag betalar och sparar rutten på datorn som omedelbart dyker upp i surfplattan och i telefonen.

Läs mer: 8 bra sjökortsappar för platta och mobil

Sökfunktionen hittar inte småöar som Kalvön utanför mitt sommarställe. Tyvärr hittar den inte heller Boda brygga som ändå har regelbunden skärgårdstrafik. Men hamnar dyker upp, och resultatet presenteras med kartbild, väderprognos med temperatur och vind just nu. Vill jag har mer detaljerat väder kostar det 65 kronor om året.

Och för att kunna justera till nattläge med mörka kartor kostar det ytterligare 40 kronor per år. Det finns även en så kallad radar med ais, den kostar 319 kronor per år, men där har min lust att betala tagit slut. Jag googlar på funktionen och radarn visar andra som använder Embark i närheten och ais-informationen hämtas från internet, det känns inte värt 319 kronor.

Summan för ett år med svenska sjökort, ruttplanering, väder och möjlighet till nattläge blir 583 kronor per år. Detta förlängs automatiskt om du inte går in i App Store via appens inställningar och stänger av automatisk förnyelse. Det har jag gjort. Jag tycker att priset är okej, men det känns lite lurigt att jag måste lägga till mer och mer för olika funktioner.

Pris: från 229 kr per år.

Info: Embark.io

Här är de 8 bästa navigationsapparna för surfplattan och mobilen

Test: Så bra är Navicos nya 3D-ekolod

Här är armbandet som räddar dig i en nödsituation


Text: Max Carlgren • 2016-10-03
ArtiklarLivetOmbordApparNavigation
Rulla till toppen