1101316.jpg

Artiklar

Tio sätt att skydda sig mot båttjuvar

Såväl i början på säsongen som när semestern är slut så lämnas många båtar utan tillsyn längre perioder. De blir då lätta byten för båttjuvarna. Men med små medel kan du minska risken för båtstöld.

Text: Redaktionen • 2015-09-17 Uppdaterad 2021-06-09

Fem tips: Så slipper du få utombordaren stulen

Polisens Facebook stoppade lyxbåtstjuvar

Veckorna i början och slutet på säsongen när båtägarna inte finns på plats vid bryggorna är riskfyllda, säger Carl Lindeberg, båtexpert på Länsförsäkringar. Den dåliga bevakningen blir en direkt inbjudan till potentiella båttjuvar som nu kan arbeta ostört även under dygnets ljusa timmar. Carl Lindeberg ger sina bästa tips för att förhindra stöld av och i båten.

  1. Märk båten på ett dolt ställe, eller använd dna-sprej. Det hjälper polisen att få en träff i sina register.
  2. Fyll i ett så kallat båtkort redan när du tecknar din båtförsäkring. Där antecknar du om båten har en märkning och andra känne­tecken. Ett utskrivbart båtkort finns på larmtjanst.se.
  3. Extra säkerhet i form av larm och spårsändare är bra för stora båtar.
  4. Plocka ur dyrare utrustning och värdesaker.
  5. Låt flaggan hänga uppe, häng ut en handduk och placera ut lite kläder eller skor så ser det ut som om du fortfarande är ombord. Dra för gardinerna.
  6. Tänd en led-lampa i båten och låt den lysa på kvällen och över natten. Använd gärna en timer och ställ in tiden.
  7. Titta till båten med jämna mellanrum. Prata med dina båtgrannar om att turas om att titta till era båtar. Glöm inte att byta telefonnummer och bestämma om det är okej att gå ombord på varandras båtar.
  8. Hundägare i området kan också vara till hjälp och besöka bryggan på sina promenader.
  9. Är ni flera båtar i en hamn – hör med polisen på din ort om det finns en lokal Båtsamverkan.
  10. Om du ser en misstänkt person i området, ring och tipsa polisen på 114 14. Om du misstänker att ett brott pågår ring polisen på 112. Ingrip inte själv – registrera istället så många detaljer du kan kring hur personerna ser ut, hur de transporterar sig och vart de rör sig.

Text: Redaktionen • 2015-09-17
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top