För att kunna använda den röda knappen på din VHF behövs radiotillstånd (VHF tillstånd) och ett MMSI-nummer // Foto: Svenska Kryssarklubben

Artiklar

Tiotusentals båtar har nödknapp som inte fungerar

"En klar säkerhetsrisk"

Text: Martin Strömberg • 2021-07-19 Uppdaterad 2021-10-05

 

118 000 svenska fritidsbåtar har VHF ombord.

Men den röda nödknappen fungerar långt ifrån på alla, närmare bestämt cirka 92 000 av dem saknar MMSI-nummer och radiotillstånd och är därför inte funktionella.

Bara på cirka 26 000 båtar fungerar nödknappen.

En klar säkerhetsrisk, menar Svenska Kryssarklubben och Stockholm Radio, som vill flagga för detta nu under högsäsong för båtsemestrar på sjön.

Att det är så här beror på en miss i kommunikationen från myndigheter och de som säljer VHF-radio.

– Det är helt orimligt att myndigheterna lägger ansvaret på fritidsbåtsägarna, utan att informera om att man behöver söka tillstånd samt få ett MMSI-nummer från PTS (Post- och Telestyrelsen) för att den röda knappen på sin VHF ska fungera i en nödsituation, säger Fredrik Norén, generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben.

 

 

 

Den röda knappen kom till efter erfarenheterna från Estonia-olyckan, för att tidigt kunna larma och uppge sin position.

För att kunna använda den röda knappen på din VHF behövs radiotillstånd (VHF tillstånd) och ett MMSI-nummer som du ansöker om hos Post- och Telestyrelsen (PTS). Om du nyttjar en VHF (sända) utan att ha ett VHF – certifikat (SRC) och ett PTS-tillstånd bryter du mot lagen om elektronisk kommunikation och tillståndsvillkoren. Du riskerar böter eller upp till sex månaders fängelse.

För att få VHF tilltånd behöver du visa upp att du klarat ett kunskapsprov som heter Short Range Certificate (SRC). År 2000 kom ett nytt krav på kunskap, vilket betyder att de som har gamla VHF-certikat, behöver ta ett nytt SRC-certifikat.

Exempelvis Svenska Kryssarklubben har utbildningar i SRC samt handhavande av VHF. SRC-certifikatet utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB). Läs mer på deras hemsida:batlivsutbildning.se

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Så lagar du underbar mat ombord – Levéns bästa tips

Trerätterslyx ombord


Text: Martin Strömberg • 2021-07-19
ArtiklarLivetombord.seSvenska Kryssarklubben
Rulla till toppen