Artiklar

Tittade till båten – fick obehaglig överraskning

När tittade du till din båt senast? Kyla och vind kan ställa till det för din båt under vintern. Men även problem av mer oväntad karaktär kan dyka upp. Det fick en båtägare i Kalmar erfara när han kollade sin båt häromdagen. Här får du några tips på saker att hålla koll på.

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-19

Hamnkaptenens viktigaste vinterförvaringstips

Vinterförvaring – Så säger lagen

TV: Här försvinner kranbilen och båten ner i djupet i Norrtälje

YOYOCam är ett kameralarm för båten

Det kan vara en god idé att kika in under snötäcket emellanåt för att slippa överraskningar när vårrustningen börjar. Men det är inte bara dålig ventilation och svajiga täckställningar som kan ställa till problem under vinterförvaringen.

En båtägare i Kalmar fick häromdagen en mindre chock när han skulle titta till sin båt, skriver smålandstidningen Barometern på nätet.
När han kom in i båten hittade han tydliga spår efter att någon helt enkelt flyttat in. Där fanns allehanda ting utspridda, såsom kläder, ölburkar och annat. Och eftersom det också saknades en del utrustning i båten så har saken nu blivit ett polisärende.

 

Här är några tips på vägen när du vinterkollar din båt:

* Kolla stöttor och täckställningar. Se till att täckningen inte är förankrad i stöttor.

* Gå över täckningen och leta efter hål. Ett litet hål blir snart stort när vinden får tag i det.

* Ta ett extra varv i båten och titta efter kvarglömda saker som kan skadas av kylan. En frostsprängd öl eller läsk skapar onödigt arbete när den smälter och flyter ut när kylan släpper.

* Se över ventilationen. Kanske har den blockerats av snö och is eller har luckor som lämnats på glänt slagit igen?

* Ta gärna ett varv runt grannbåtarna också. Det hjälper inte hur noga du än är med din egen båt om inte båtgrannarna gör samma sak. Men förhoppningsvis gör de samma sak för dig.

TV: Filmen som fångar känslan med isjakt

TV: Vinterförvara i sjön


Text: Jens Augustinsson • 2016-01-19
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top